Τη μούμια ενός σταυροφόρου 800 ετών, το σώμα του οποίου φυλάσσεται σε κρύπτη ναού του Δουβλίνου, αποκεφάλισαν βάνδαλοι.

Ο Αρχιδιάκονος Ντέιβιντ Πιερπόιντ ανέφερε ότι το κεφάλι του σταυροφόρου «απέσπασαν το κεφάλι από το σώμα και στη συνέχεια το απομάκρυναν».

Τη μακάβρια ανακάλυψη έκανε ένας ξεναγός που προετοιμαζόταν να ανοίξει τον ναό St Michan για τους επισκέπτες το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Αρχιδιάκονος τόνισε ότι είναι πολύ αναστατωμένος και απογοητευμένος επειδή η εκκλησία έγινε στόχος των βανδάλων ακόμη μία φορά, καθώς η κρύπτη είχε στοχοποιηθεί και το 1996.

«Το γεγονός ότι κάποιος έκανε κάτι τέτοιο συνιστά μια θλιβερή μέρα για την εκκλησία και μια θλιβερή μέρα για την ανθρωπότητα».

Ποιοι ήταν οι Σταυροφόροι;

Οι Σταυροφόροι πολέμησαν σε μία σειρά θρησκευτικών πολέμων, που έγιναν γνωστοί ως Σταυροφορίες και εγκρίθηκαν από την Εκκλησία την περίοδο του Μεσαίωνα.

Οι πιο γνωστές Σταυροφορίες ήταν οι εκστρατείες στην ανατολική Μεσόγειο που είχαν στόχο την ανάκτηση των Ιερών Τόπων από τη μουσουλμανική κυριαρχία.

Υπήρξαν επτά κύριες εκστρατείες όπως και πολλές μικρότερες ήσσονος σημασίας.

Φόβοι για αποσύνθεση της μούμιας

Όλες οι επισκέψεις στο σημείο έχουν ακυρωθεί για το προσεχές μέλλον, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο έτος την εκκλησία επισκέφθηκαν 27.000 άνθρωποι.

Σε ανακοίνωσή της η Εκκλησία της Ιρλανδίας ανέφερε ότι η κρύπτη έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές και ορισμένες μούμιες, μεταξύ των οποίων και μία ηλικίας 400 ετών που ανήκει σε μία καλόγρια, έχουν βεβηλωθεί.

Οι βέβηλοι γύρισαν ανάποδα το σώμα του Σταυροφόρου, ώστε να κοιτάζει στο πάτωμα και αφαίρεσαν το κεφάλι του.

Ο Αρχιδιάκονος δήλωσε ότι έχει κλαπεί και μία χαλύβδινη εσωτερική πόρτα, ωστόσο η άμεση μέριμνα της εκκλησίας είναι να αποκατασταθούν οι θόλοι.

Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι τα υπολείμματα της μούμιας θα αποσυντεθούν στον καθαρό αέρα, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν στην κρύπτη φροντίζουν για τη διατήρησή τους.

Η ιρλανδική αστυνομία εξετάζει το υλικό από την κάμερα ασφαλείας της εκκλησίας.