Ένοχη για διάκριση απέναντι σε έναν ασθενή με HIV κρίθηκε μια οδοντίατρος από τη βορειοανατολική Σλοβενία, η οποία κλήθηκε να πληρώσει και ένα πρόστιμο ύψους 2.700 ευρώ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μία γιατρός σε κέντρο υγείας κρίθηκε ένοχη για διάκριση σε έναν ασθενή με HIV, γράφει η εφημερίδα Večer, σχετικά με τη δικαστική υπόθεση που ολοκληρώθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Η οδοντίατρος υποχρεώθηκε να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό ως αποζημίωση στον πρώην ασθενή της από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μάριμπορ, τον Ιούλιο του 2018, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων STA.

Ο ασθενής επισκέφθηκε την οδοντίατρο τον Μάρτιο του 2016 και της είπε κατά την πρώτη επίσκεψη ότι υποβλήθηκε σε θεραπεία για τον ιό HIV. Η οδοντίατρος τον έστειλε για ακτινογραφία. Την επόμενη εβδομάδα, όταν επέστρεψε για θεραπεία, του είπε ότι πρέπει να πάει σε άλλο οδοντίατρο. Στο δικαστήριο, η οδοντίατρος ισχυρίστηκε ότι τον έστειλε σε άλλο γιατρό επειδή είχε λίγα εργαλεία, τα οποία δεν μπορούσε να αποστειρώσει σε ένα απόγευμα.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα δικαστήρια της πρώτης και της δεύτερης βαθμίδας έκριναν ένοχη την οδοντίατρο για τη συμπεριφορά της. Τελικά, ο ασθενής πήγε σε άλλον οδοντίατρο που εργάζεται στο ίδιο κέντρο υγείας, αναφέρει η εφημερίδα Večer.