Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, και οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., δέχτηκαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες τον ηγέτη του νέου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Άχμεντ Μόαζ αλ Χάτιμπ, τον οποίο πολλοί από αυτούς θεωρούν ως το νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού.

Η υποδοχή του αλ Χάτιμπ είναι «ένα σαφές μήνυμα για την επανεκτίμηση του καθεστώτος του συριακού συνασπισμού. Είναι ένας συνασπισμός που αντιπροσωπεύει τα νόμιμα συμφέροντα του λαού της Συρίας. Θέλουμε να αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.

Πάντως οι 27 υπουργοί δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν ο Χάτιμπ ενσαρκώνει τον νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Συρίας ή «έναν από τους εκπροσώπους των προσδοκιών του συριακού λαού» για τη δημοκρατία, μια συμβιβαστική φόρμουλα στην οποία κατέληξαν τον περασμένο μήνα για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με το θέμα αυτό.

Ο αλ Χάτιμπ είχε ήδη γίνει δεκτός το Νοέμβριο στο Παρίσι και το Λονδίνο, αλλά σημερινή συνάντηση με τους 27 υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. έχει από μόνη της μια «μεγαλύτερη συμβολική εμβέλεια», εκτίμησε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Στην τελική τους δήλωσή οι υπουργοί ενδέχεται να υποστηρίξουν ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ μπορεί να παραπεμφθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Θεωρείται πάντως δύσκολο να επιτευχθεί ομοφωνία για το θέμα αυτό, καθώς ορισμένοι θεωρούν αντιπαραγωγική αυτή την προσέγγιση για την επίτευξη της επιδιωκόμενης αλλαγής καθεστώτος στη Συρία, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη.

Ένα από τα βασικά θέματα του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών είναι και η βοήθεια που θα παρασχεθεί στην συριακή αντιπολίτευση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει πίεση στους Ευρωπαΐους εταίρους του για να τροποποιήσουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από την Ε.Ε. στη Συρία ώστε να επιτραπεί η προμήθεια όπλων προς τους αντάρτες που αγωνίζονται ενάντια στο καθεστώς.