Τα λήμματα που συμβουλεύθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι χρήστες του Διαδικτυακού λεξικού Merriam-Webster κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς ήταν οι λέξεις «σοσιαλισμός» και «καπιταλισμός», με αποκορύφωμα τη μέρα των αμερικανικών εκλογών.

«Διαπιστώσαμε μία σημαντική αύξηση των αναζητήσεων για τον ‘σοσιαλισμό’ την ίδια την ημέρα των εκλογών, όμως το γενικότερο ενδιαφέρον για τις δύο λέξεις αυτές δεν μειώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», επεσήμανε ο Πέτερ Σοκολόφσκι, εκ των συντακτών του σημαντικότερου αμερικανικού Διαδικτυακού λεξικού, το οποίο κάθε χρόνο δημοσιεύει τις «10 πρώτες λέξεις της χρονιάς».

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Σοκολόφσκι υπογράμμισε πως οι χρήστες συμβουλεύθηκαν τα δύο αυτά λήμματα κυρίως στο διάστημα γύρω από τα συνέδρια Δημοκρατών και Ρεπουμπλικάνων, τις τηλεμαχίες για τις προεδρικές εκλογές και όποτε τα μέσα ενημέρωσης κάλυπταν τη θεματολογία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.

«Η αναζήτηση μίας λέξης συχνά μας οδηγεί να συμβουλευθούμε και την άλλη», πρόσθεσε.

«Είναι συναρπαστικό να βλέπει κανείς πόσο η γλώσσα μπορεί να επιδράσει στους χρήστες μας έπειτα από μία δημόσια συζήτηση, ή μία ομιλία», πρόσθεσε από την πλευρά το ο Τζον Μ. Μόρς, πρόεδρος και εκδότης του Merriam-Webster. «Με τον σοσιαλισμό και τον καπιταλισμό είναι σαφές πως πολύς κόσμος ανέτρεξε στο λεξικό προκειμένου να διαφωτιστεί σχετικά με τα σχόλια που συχνά περιστοιχίζουν αυτές τις λέξεις».

Κάποιες άλλες λέξεις που μπαίνουν στην πρώτη δεκάδα των περισσότερων αναζητήσεων είναι και ο γαλλικής προέλευσης όρος touché, η λέξη ‘δημοκρατία’ , η γερμανική schadenfreude (χαιρεκακία), η malarkey (μπουρδολογία) –μία λέξη που εκστόμισε ο αντιπρόεδρος Τζον Μπάιντεν κατά την τηλεοπτική του μονομαχία με τον αντίπαλο διεκδικητή Πολ Ράιαν–, η ‘παγκοσμιοποίηση’, η επίσης γαλλικής ρίζας bigot (ή intolerant, μισαλλόδοξος, στα αγγλικά).

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.