Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς των διοικητικών συνοριακών γραμμών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου έδωσε ο σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς μετά τις χθεσινές συνομιλίες που είχε, στις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον.

Στη χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε η κοινή διαχείριση των συνοριακών διαβάσεων αλλά, όπως διευκρίνισε, ο κ. Ντάτσιτς, «το καθεστώς δεν θα αλλάξει και δεν θα επιβάλλονται δασμοί.

Περισσότερες από τρεις ώρες διήρκεσε το δείπνο εργασίας που παρέθεσε η κ. Άστον στους δύο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της διαμεσολαβητικής προσπάθειας της Ένωσης για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου και Πρίστινας, που αποτελεί και προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσει η Σερβία να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ένωση.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάτσιτς απηύθυνε έκκληση στους Σέρβους του Κοσόβου, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συνοριακή διάβαση του Γιάρινιε, να εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους. Παραδέχθηκε, δε, ότι η συμφωνία για το ενοποιημένο σύστημα συνοριακής διαχείρισης, στην οποία κατέληξαν χθες με τον κ. Θάτσι, είναι «από τις πιο δύσκολες που έπρεπε να αποδεχθεί η Σερβία».

Υπενθύμισε ακόμη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι η σερβική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο του τεχνικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, ορισμένες από τις οποίες είχαν γίνει αποδεκτές από την προηγούμενη κυβέρνηση του Βελιγραδίου, γεγονός που, όπως είπε, δεν τού δίνουν τη δυνατότητα για πολλούς ελιγμούς.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου δεν θα πληρώνουν δασμούς και πως θα τούς επιτρέπεται η χρήση σερβικών ταυτοτήτων και πινακίδων στα οχήματά τους.

«Εάν η άλλη πλευρά προκαλέσει προβλήματα και δεν ενεργήσει στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων, θα σταματήσουμε να εφαρμόζουμε τη συμφωνία» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

«Οι διαβάσεις δεν αποτελούν νέα σύνορα» τόνισε και πρόσθεσε πως έως τα τέλη του τρέχοντος έτους θα λειτουργήσουν τέσσερις νέες διαβάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διάθεσης των πόρων από τη λειτουργία των διαβάσεων αυτών, είπε πως θα τεθεί προς συζήτηση αργότερα. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου έχουν ζητήσει να διατίθενται οι πόροι αυτοί στους σερβικούς δήμους του βορρά.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη το θέμα της προστασίας της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κόσοβο, το ζήτημα των αγνοούμενων και ο διορισμός αξιωματικών συνδέσμων στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

«Δεν θα υπάρξουν κανενός είδους ειδικά γραφεία ή διπλωματικές αποστολές, αλλά μόνο αξιωματικοί σύνδεσμοι (σύνδεσμοι επαφής) που θα εδρεύουν στα γραφεία της Ένωσης» διευκρίνισε ο κ. Ντάτσιτς.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η επόμενη συνάντηση των ομάδων εργασίας των δύο πλευρών θα διεξαχθεί στις 10 Ιανουαρίου και η επόμενη συνάντηση σε υψηλό επίπεδο αργότερα τον ίδιο μήνα.

Από την πλευρά του, ο κ. Θάτσι, σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των συνομιλιών, ανέφερε ότι δεν θα υπάρχουν κρατικά σύμβολα και διακριτικά της Σερβίας ή του Κοσόβου στις διαβάσεις και σημείωσε πως σύντομα θα διοριστεί «ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές του Κοσόβου» ως αξιωματικός σύνδεσμος στο Βελιγράδι.

Σε ανακοίνωση του γραφείου της κ. Άστον τονίζεται ότι η πιλοτική εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει στις 10 Δεκεμβρίου σε δύο συνοριακές διαβάσεις και θα επεκταθεί σε άλλες δύο έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Επιβεβαιώνεται, δε, ότι η επόμενη συνάντηση των κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι θα διεξαχθεί στις 17 Ιανουαρίου.