Οι μεγάλες δυνάμεις θα προτείνουν στο Ιράν να επαναλάβουν τις συζητήσεις τους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

«Οι ΗΠΑ επιθυμούν να προχωρήσει γρήγορα», δήλωσε ένας διπλωμάτης μετά τη συνάντηση της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) στις Βρυξέλλες στις 21 Νοεμβρίου.

«Θα προτείνουμε (στο Ιράν) να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου (…), ίσως στην Κωνσταντινούπολη, αν οι Ιρανοί δεχθούν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένας άλλος διπλωμάτης από μία από τις έξι εμπλεκόμενες στη διαδικασία χώρες επιβεβαίωσε ότι αυτή η πρόταση έχει γίνει στο Ιράν.

Αν αυτό αποδειχθεί πολύ φιλόδοξο, η Ομάδα 5+1 ενδέχεται να αναβάλει τις διαπραγματεύσεις για τον Ιανουάριο, διευκρίνισαν οι διπλωμάτες. «Αυτό συνάδει με τις προσδοκίες μας», δήλωσε ένας τρίτος.

Μετά τη συνάντηση της 21ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, η πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά την επανεκλογή του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η Κάθριν Άστον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και βασική διαπραγματευτής για την Ομάδα 5+1 για το θέμα των πυρηνικών του Ιράν είχε επισημάνει ότι επιθυμεί να υπάρξουν συνομιλίες με το Ιράν «το συντομότερο δυνατό».

Το Ιράν από την πλευρά του δεν έχει αντιδράσει επισήμως ακόμη.

Στην Κωνσταντινούπολη είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2012 η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων μεταξύ της Ομάδας 5+1 και του Ιράν, έπειτα από διακοπή σχεδόν 15 μηνών. Στη συνέχεια οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στη Βαγδάτη τον Μάιο και στη Μόσχα τον Ιούνιο χωρίς να υπάρξουν αποτελέσματα.

Οι δυτικές χώρες και το Ισραήλ κατηγορούν το Ιράν ότι επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει κατηγορηματικά.