Το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ υπογράφει σήμερα η πΓΔΜ

Ψηφίζεται την Παρασκευή στην Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής


ΚΟΣΜΟΣ
7:35
06/02/2019
Το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ υπογράφει σήμερα η πΓΔΜ
1
loading

Σήμερα Τετάρτη θα υπογράψει η κυβέρνηση της πΓΔΜ, με τη νέα ονομασία πλέον της χώρας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας με τον πιο επίσημο τρόπο τον δρόμο της συμμετοχής στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Βάσει της καθιερωμένης διαδικασίας ένταξης νέων μελών στο ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τα βήματα που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου οι Πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα υπογράψουν το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ με το νέο συνταγματικό όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» τονίζεται σε ανακοίνωση των Σκοπίων.

«Με αυτήν την πράξη τα 29 κράτη-μέλη θα εκφράσουν την συμφωνία τους να γίνει η χώρα μας μέρος του συστήματος και των διαδικασιών του ΝΑΤΟ και να συμμετέχει στα όργανα της Συμμαχίας ως προσκληθέν κράτος-μέλος, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Αμέσως μετά την συγκατάθεση για το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ξεκινά η διαδικασία κύρωσής του από τα κοινοβούλια κάθε κράτους-μέλους της Συμμαχίας. Η Ελλάδα θα κυρώσει πρώτη το Πρωτόκολλο και με αυτό τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές τροπολογίες.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα μας, με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τη σημερινή ημερομηνία γνωστοποίησε ως ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στην Ελλάδα, το πρωτόκολλο αναμένεται να εισαχθεί αύριο Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Παρασκευή να ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Τον φετινό Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της πΓΔΜ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

    ΠΡΟΔΟΤΕΣ κουμμουνιστές, ανελ και δοσιλογοι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει