Η Γαλλία θεωρεί ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανακοίνωσε την Πέμπτη την ενίσχυση των εξουσιών του σε βάρος της δικαστικής εξουσίας, δεν είναι «προς τη σωστή κατεύθυνση», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

«Μετά από δεκαετίες δικτατορίας η πολιτική και δημοκρατική μετάβαση δεν μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες. Παρ’ όλα αυτά, η συνταγματική διακήρυξη που έκανε χθες ο πρόεδρος Μόρσι, όπως αυτή ανακοινώθηκε, δεν μας φαίνεται να πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Φιλίπ Λαλιό, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι έλαβε μέτρα συνταγματικού χαρακτήρα για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του, ιδίως όσον αφορά τη δικαστική εξουσία, ενώ έπαυσε τον ισχυρό Γενικό Εισαγγελέα.

«Από την αρχή της επανάστασης, υποστηρίξαμε ανεπιφύλακτα και σε όλους τους τομείς, μια πολιτική μετάβαση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού», υπενθύμισε ο Λαλιό.

«Έχουμε επίσης πει ότι αυτή η μετάβαση θα πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία δημοκρατικών θεσμών, πλουραλιστικών, που θα σέβονται τις ατομικές ελευθερίες», πρόσθεσε.

«Μέσα στις θεμελιώδεις αρχές του Κράτους δικαίου, περιλαμβάνεται φυσικά και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε επίσης σήμερα τον Μόρσι να σεβαστεί «τη δημοκρατική διαδικασία».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, μια διαβούλευση έχει προγραμματιστεί μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων. «Προφανώς, αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο θα συζητήσουμε επίσης με τις αιγυπτιακές αρχές, στο πνεύμα της συνεργασίας που μας ενώνει από την αρχή της επανάστασης», σημείωσε.