Λύση στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να βρεθεί μόνο στα πλαίσια του Κουαρτέτου (ΕΕ, Ρωσία,  ΗΠΑ και ΟΗΕ) δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι επιβάλλεται η στενή συνεργασία με τον Αραβικό Σύνδεσμο.

«Είναι αρκετά χρόνια τώρα που υπογραμμίζουμε κατά τις συνόδους του Κουαρτέτου ότι το σχήμα αυτό δεν αρκεί για να εξεταστούν αποτελεσματικά τα σημερινά προβλήματα και να υποστούν επεξεργασία προτάσεις και βιώσιμες συμφωνίες», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι απαραίτητο το Κουαρτέτο να μην συναντάται κατά περίπτωση με αντιπροσώπους των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου για να τους ενημερώνει γι αυτό που αποφάσισε το Κουαρτέτο, αλλά να συνεργάζεται μαζί τους για να επεξεργάζονται από κοινού συμφωνίες και αποφάσεις» πρόσθεσε.

Το Κουαρτέτο συγκροτήθηκε από την ΕΕ, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ για την επανάληψη της ειρηνευτικής ισραηλινο-παλαιστινιακής διαδικασίας, χωρίς η συμβολή του να είναι ιδιαίτερα επιτυχής μέχρι σήμερα.

Χθες ο ειδικός απεσταλμένος του, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, είπε ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να ερωτηθούν για τις ρίζες των εντάσεων στη Μέση Ανατολή τώρα που η ισχύει η εκεχειρία, η οποία έθεσε τέρμα σε οκτώ ημέρες εχθροπραξιών.