Τις «αβάσιμες» επιθέσεις που δέχεται από Ρεπουμπλικάνους για τις δηλώσεις της μετά την επίθεση τον Σεπτέμβριο στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης κατήγγειλε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις.

Η Ράις, που θεωρείται πιθανή αντικαταστάτης της Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχε δηλώσει στις 16 Σεπτεμβρίου σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα πως η επίθεση αυτή δεν ήταν «αναγκαστικά μια τρομοκρατική ενέργεια», αλλά περισσότερο το αποτέλεσμα «μιας αυθόρμητης διαδήλωσης που εκτροχιάστηκε».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ, κυρίως από τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Την Τρίτη περισσότεροι από 100 βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Ομπάμα ζητώντας του να μην διορίσει τη Ράις υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας πως παραπλάνησε τους Αμερικανούς στην υπόθεση της επίθεσης στη Βεγγάζη.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ απείλησαν ότι θα ασκήσουν το δικαίωμα βέτο σε πιθανό διορισμό της Ράις στη θέση της Κλίντον.

«Σέβομαι τον γερουσιαστή Μακέιν και αυτά που έχει κάνει υπηρετώντας την πατρίδα μας. Πιστεύω πως ορισμένες από τις δηλώσεις που έκανε για μένα είναι αβάσιμες, αλλά δεν είχα μέχρι τώρα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του», τόνισε η αμερικανίδα πρέσβειρα, στις πρώτες της δηλώσεις για το θέμα αυτό.

Αναφερόμενη στις δηλώσεις της μετά την επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου, υπογράμμισε πως βασίζονταν σε πληροφορίες που διέθετε. «Όταν αναφέρθηκα στην επίθεση εναντίον των εγκαταστάσεών μας στη Βεγγάζη, βασίστηκα αποκλειστικά και ειδικά στις πληροφορίες που μου είχε δώσει η υπηρεσία πληροφοριών. Είχα πει ότι αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες και πως η έρευνα που θα ακολουθήσει θα δώσει όλες τις απαντήσεις», τόνισε η Ράις.