Εδώ και 2 χρόνια, ο γενικός διευθυντής της Acceleration Partners έχει κόψει τα ετήσια μπόνους παραγωγικότητας που έδινε στους εργαζομένους του.

Όχι, δεν κάνει περικοπές εξόδων ο Robert Glazer στην εταιρία μάρκετινγκ με έδρα τη Βοστόνη των ΗΠΑ, κάθε άλλο!

Ακολουθεί απλώς μια αλλιώτικη στρατηγική εκεί στα τέλη της χρονιάς: ικανοποιεί τα όνειρα και τις πιο τρελές επιθυμίες των υπαλλήλων του. Και είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για τους υπαλλήλους του.

Όπως γι’ αυτόν τον Έλληνα που έχει υπάλληλο, ας πούμε, και ήθελε να πάρει την κόρη του για να επισκεφτούν τη γιαγιά του στην Ελλάδα. Το αίτημα ικανοποιήθηκε αμέσως. Άλλος πάλι ήθελε να δώσει μια διάλεξη στο περίφημο πανεπιστήμιο MIT. Ο γενικός ήταν και πάλι εκεί να επιστρατεύσει τις διασυνδέσεις του ώστε να εκπληρωθεί κι αυτό.

Άλλος τέλος ονειρευόταν να κάνει μαθήματα κιθάρας και άλλος να γίνει εξπέρ στην ελεύθερη πτώση. Ακόμα και ντετέκτιβ προσέλαβε ο Glazer για να βρει τον χαμένο αδερφό ενός υφισταμένου του!

Κάθε χρόνο, αποκαλύπτει τώρα ο Glazer, ζητά από τους 130 εργαζομένους του να του εξομολογηθούν τις πιο μύχιες επιθυμίες τους. Κατόπιν αποφασίζει με το συμβούλιό του ποιες 10 ευχές θα ικανοποιήσει η εταιρία, καθώς κάτι τέτοιο δεν κάνει απλώς τους υπαλλήλους του πιο χαρούμενους, όπως ισχυρίζεται, αλλά φέρνει και τους πάντες πιο κοντά.

«Ο σκοπός αυτής της κίνησης ήταν για να βρούμε τι είναι πιο σημαντικό για τους υπαλλήλους μας», είπε ο Glazer στο Business Insider, «και αν τους βοηθήσουμε σε αυτό, τότε ίσως γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και καλύτεροι εργαζόμενοι».

Πώς υποδέχεται όμως ο υπαλληλικός κόσμος το νέο μπόνους; «Συγκινούνται πραγματικά από το γεγονός ότι νοιαζόμαστε, ότι εμείς κάνουμε τη δουλειά, εμείς κάνουμε την έρευνα, ότι μας ενδιαφέρουν τα πράγματα που είναι σημαντικά για αυτούς». Ο Glazer αποκαλύπτει μάλιστα πως τα έξοδα δεν παίζουν ρόλο εδώ, καθώς άλλες ευχές ικανοποιούνται χωρίς μεγάλο κόστος και κάποιες άλλες μπορούν να στοιχίσουν ακόμα και χιλιάδες δολάρια.

«Σκεφτείτε τον αντίκτυπο και το συναίσθημα», καταλήγει, «δεν τα παίρνεις αυτά ακόμα και από ένα μπόνους αρκετών χιλιάδων δολαρίων»…