Συνεχίζονται οι διεργασίες στη Μεγάλη Βρετανία με φόντο το Brexit, με πολλά πρόσωπα της πολιτικής σκηνής να εκφράζουν τις δικές τους οπτικές και προσεγγίσεις για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πιο προβεβλημένος υποστηρικτής του Brexit από το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι, ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε σήμερα ότι η πρωθυπουργός θα εξασφάλιζε ευρεία στήριξη αν έπειθε την Ε.Ε. να εγκαταλείψει το λεγόμενο ιρλανδικό backstop.

«Η πρωθυπουργός θέλει να απαλλαγεί από το backstop», έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στην Daily Telegraph, προσθέτοντας ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα μπορούσε να προσθέσει στη συμφωνία αποχώρησης της χώρας από το μπλοκ μια ρήτρα η οποία θα επέτρεπε στο Ηνωμένο Βασίλειο να απαλλαγεί από το backstop χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε.

«Αν η πρωθυπουργός εξασφαλίσει αυτή την αλλαγή… δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα έχει σύσσωμη τη χώρα με το μέρος της», υποστήριξε ο Τζόνσον, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολύ υψηλά ιστάμενες πηγές στην κυβέρνηση τού είπαν ότι η Μέι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα επιδιώξει νομικά δεσμευτικές μεταβολές των όρων για το λεγόμενο ιρλανδικό backstop, όπως αποκαλείται ο συμφωνημένος μηχανισμός ασφαλείας που έχει σκοπό να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων μεταξύ του ΗΒ και της Ε.Ε.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ξεκαθάρισε χθες, Κυριακή 27 Ιανουαρίου, πως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή της συμφωνίας για τον μηχανισμό αυτό.

Ο όρος αυτός του backstop, που περιέχεται στη συμφωνία για το Brexit, η οποία συνήφθη μεταξύ της Τερέζα Μέι και της Ε.Ε. τον περασμένο Νοέμβριο, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην απόρριψη της συμφωνίας από το Βρετανικό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει ενημερώσει την Μέι, σε ιδιωτική τους τηλεφωνική συνομιλία, ότι το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει ώστε η Ε.Ε. να αναθεωρήσει το ιρλανδικό backstop θα είναι να μετακινήσει τις κόκκινες γραμμές της προς όφελος μιας μόνιμης τελωνειακής ένωσης.

Από την πλευρά του ο βουλευτής και υποστηρικτής του Brexit, Τζέικομπ Ρις-Μογκ, έχει δηλώσει ότι η συμφωνία της Μέι μπορεί να γίνει αποδεκτή στους ευρωσκεπτικιστές αντάρτες των Τόρις, αν ο όρος για το ιρλανδικό backstop αφαιρούνταν.

Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας δεν μπορεί να έχει ως πολιτική της μια «μη συμφωνία κατόπιν διευθέτησης» για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κοινοβούλιο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρατείνει την περίοδο διαπραγματεύσεων με την Ένωση, ανέφερε σήμερα μια αρμόδια επιτροπή Βρετανών βουλευτών.

«Έχοντας λάβει ένα μεγάλο εύρος στοιχείων για τις επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία, η επιτροπή είναι σαφής πως αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί να γίνει», είπε ο Χίλαρι Μπεν, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Brexit.

«Οι βουλευτές θα πρέπει να μπορούν να ψηφίσουν για την παράταση του Άρθρου 50 αν το Κοινοβούλιο δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία για έναν δρόμο προς τα εμπρός πριν από τις 29 Μαρτίου», είπε ο Μπεν μετά τη δημοσιοποίηση από την επιτροπή της αντίδρασής της για την ήττα της Μέι στην ψηφοφορία για τη συμφωνία, την οποία διαπραγματεύτηκε με την Ε.Ε. για το Brexit με 230 ψήφους στο κοινοβούλιο πριν από δύο εβδομάδες.