Μάας: Συγκλονιστική η άγνοια των Γερμανών νέων για τον ναζισμό

Άρθρο του Γερμανού ΥΠΕΞ στη Die Welt


ΚΟΣΜΟΣ
16:04
27/01/2019
Μάας: Συγκλονιστική η άγνοια των Γερμανών νέων για τον ναζισμό
14
loading

Συγκλονιστικό χαρακτηρίζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας το γεγονός ότι πολλοί νέοι δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για το Ολοκαύτωμα και σημειώνει, σε άρθρο του στη γερμανική Die Welt πως η αντιπαράθεση με τα ναζιστικά εγκλήματα συνέβαλε στο γεγονός ότι η χώρα του είναι φιλελεύθερη σήμερα.

«Και όμως δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολο να βρούμε πληροφορίες. Οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google χειρίζονται καθημερινά αρκετά δισεκατομμύρια αιτήματα. Η απάντηση σε σύνθετες ερωτήσεις είναι προφανώς απλά ένα κλικ του ποντικιού. Η ψηφιοποίηση μας δίνει πρόσβαση σε μια άπειρη, συνεχώς διαθέσιμη ποσότητα γνώσεων. Παρόλα αυτά, αυτή η ελευθερία της γνώσης δεν μας προστατεύει από τη στενότητα του μυαλού. Δεν μας διασφαλίζει έναντι της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. Αντίθετα: Το μίσος μπορεί να εξαπλωθεί πιο γρήγορα, να οδηγήσει σε ταραχές. Και στη χειρότερη περίπτωση, στη βία» συνεχίζει.

«Βλέπουμε πώς ο εθνικισμός μεταδίδεται σε όλη την Ευρώπη και ότι οι εικόνες του εχθρού χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν τη φαιά ιδεολογία. Οι ακροδεξιοί λαϊκιστές αρνούνται το Ολοκαύτωμα -γνωρίζοντας ότι ένα τέτοιο ταμπού θα φέρει τη μέγιστη προσοχή. Οι ακροδεξιοί δείχνουν ξανά το χαιρετισμό του Χίτλερ στο δρόμο, παιδιά Εβραίων κακοποιούνται. Η πλειοψηφία των Γερμανών παρατηρεί αύξηση του αντισημιτισμού, όπως αποκάλυψε πρόσφατη μελέτη της ΕΕ. Όσοι πλήττονται άμεσα είναι πιο σαφείς: Σχεδόν το 90% των Εβραίων πολιτών της ΕΕ λένε ότι ο αντισημιτισμός αυξάνεται στη χώρα τους. Εάν οι Εβραίοι στην Ευρώπη φοβούνται και πάλι, αυτό είναι ντροπιαστικό» προσθέτει, σύμφωνα με αποσπάσματα του άρθρου που μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Πόσο επικίνδυνη είναι η άγνοια των νεαρών Γερμανών το αποκάλυψε έρευνα του CNN. Το 40% δεν γνωρίζουν σχεδόν καθόλου για το Ολοκαύτωμα. «Αυτό είναι ένα συγκλονιστικό νούμερο που δεν μας επιτρέπει να παραμείνουμε αδρανείς» προειδοποιεί ο Μάας

«Όταν άρχισα να ασχολούμαι με τα εθνικοσοσιαλιστικά εγκλήματα ως φοιτητής, οι ναζιστικές φρικαλεότητες ήταν ακόμα νωπές. Πολλοί στο περιβάλλον μου ανήκαν στην γενιά της εμπειρίας. Σήμερα, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν έχουν πλέον αυτή τη σύνδεση. Για όποιον γεννιέται σήμερα, για παράδειγμα, η νύχτα του πογκρόμ κατά των Εβραίων είναι τόσο μακρινή όσο όταν γεννήθηκε ο καγκελάριος Μπίσμαρκ. Αυτό αλλάζει τη μνήμη, δημιουργεί περισσότερη απόσταση» σημειώνει ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

«Η αντιπαράθεση με τα ναζιστικά εγκλήματα συνέβαλε στη χώρα μας να είναι φιλελεύθερη, κοσμοπολίτικη και ειρηνική σήμερα. Αλλά δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε αυτό. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι νέες προσεγγίσεις για τη χρήση ιστορικών εμπειριών για το παρόν. Η ιστορία μας πρέπει να γίνει ακόμη περισσότερο ένα έργο μνήμης με γνώση. Για να πετύχει αυτό, οι χώροι μνημείων πρέπει να είναι όχι μόνο χώροι μνήμης αλλά και τόποι μάθησης. Η ανάμνηση δεν πρέπει να είναι μουσειακή αλλά παρούσα», τονίζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και προσθέτει:

«Δεν πρέπει μόνο να διατηρήσουμε την ιστορική γνώση αλλά να την μετατρέψουμε σε κοινωνική συμπεριφορά. Υπάρχουν θετικά παραδείγματα για αυτό. Για παράδειγμα, η Δράση Συμφιλίωσης εξακολουθεί να εργάζεται για τη συμφιλίωση με τα θύματα του παρελθόντος. Αλλά δεσμεύεται επίσης για τους ανθρώπους που σήμερα είναι κοινωνικά μειονεκτικοί και περιθωριοποιημένοι, για παράδειγμα, για τους πρόσφυγες .Δεν πρέπει ποτέ να είμαστε αδιάφοροι. Πρέπει να υποστηρίξουμε τη φιλελεύθερη δημοκρατία μας. Εξαρτάται από εμάς».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar τριαλαρο

  μα γιατί ηλικίες μιλάει? τουλάχιστον εγώ από την όποια επαφή έχω με νεαρές ηλικίες γερμανούς, γνωρίζουν πολύ καλά για την ναζιστική γερμανία, το ολοκαύτωμα, την δίωξη των εβραίων.
  Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι για την κατασπάραξη όλων των χωρών από τις οποίες πέρασαν, πινακες, γλυπτά, μαρμαρα, κομμάτια κιόνων (τα κομμάτιαζαν οι ίδιοι), χρυσό . Δεν γνωρίζουν για τους μαζικούς θανάτους στην ελλάδα.
  Για την πολωνία που είπε κάποιο παιδί πιο κατω δεν ξερω, δεν έχω ρωτήσει. Αν και ντοκυμαντέρ σχετικά έχουν παιχτεί στην γερμανική τηλεόραση.

 2. avatar NickDar

  Όταν θα μας αποδείξουν οι σημερινοί δεξιοι- κεντροδεξιοι κι ότι άλλο συνώνυμο της υποτελειας(βλέπε Συριζα) ότι δεν ήταν δοσίλογοι,προδότες,βασανιστές κ.α. τότε να μας μιλήσουν για τον κομμουνισμό! Κι όταν εξισώνει κάποιος τον Στάλιν με τον σοβιετικό λαό που αντιστάθηκε στο ναζισμό με νύχια και με δοντια(Σταλινγκραντ-Λενινγκραντ) τότε η ανιστόρητους είναι η συκοφάντης!

  1. avatar dk.

   (1) Δεν υπήρχε \"σοβιετικός λαός\", μας λες εδώ παραμύθια ! ! ! ! ! - ήταν περίπου 100 σκλαβωμένα έθνη, μεταξύ αυτόν και πάρα πολλοί Ρώσοι. Παρόλα αυτά, όποιος ήταν Ρώσος, η ευκαιρία του να επιβιώσει τα χρόνια 1937-1945 ήταν περίπου 42 φορές πιο μεγάλη από την ευκαιρία ενός Πολωνού, κάτικού της ΕΣΣΔ. Η γενοκτονία των Πολωνών στην ΕΣΣΔ άρχισε το 1937 και μόνο, και μόνο, και μόνο για την εθνικότητα τους ! - πες ότι αυτό ακριβός δεν είναι ο ναζισμός ?

   (2) Δεν υπήρχαν δοσίλογοι στην Πολωνία ! Μόνο η τοπική αστυνομία – χωρίς την αστυνομία δεν μπορεί να λειτουργεί η κοινωνία. Και όμως τους Εβραίους τους έψαχνε και έπιανε η ΕΒΡΑΪΚΗ αστυνομία ! Και εβραϊκή αστυνομία (και όχι και ποτέ πολωνική) τους έστελνε στο ‘Αουσβιτς και άλλα στρατόπεδα θανάτου. Και μόνο, μόνο, μόνο η εβραϊκή αστυνομία, μαζί με το ΣΣ και χωρίς έναν Πολωνό τους έσφαζε στο Γκέτο. Όμως δεν τα διαβάζω (στην Ελλάδα) ούτε τα ακούω πουθενά !

   https://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_Ghetto_Police

   https://www.youtube.com/watch?v=bV_kWi_4Hz8

 3. avatar dk.

  Και άλλο.... - κακό το Ολοκαύτωμα, μα στην Πολωνία (όπου γεννήθηκα, έμενα και σπούδασα), εκτός από 3 εκατομμύρια Πολωνών με εβραϊκές ρίζες, δολοφονήθηκαν από τους δύο κατακτητές (Γερμανία και Ρωσία) ακόμα και άλλα 3 εκατομμύρια Πολωνών, χωρίς εβραϊκές ρίζες καθόλου. Ma και στην Ελλάδα θρηνούμε τα μη-εβραϊκά θύματα κατά πολύ περισσότερα σε αριθμό από τα εβραϊκά. Το να μιλάμε όλο και μόνο για το Ολοκαύτωμα καθόλου δεν είναι καθόλου λογικό.

  1. avatar Απάντηση σε: dk.

   ΦΙΛΤΑΤΕ === dk === δύο λεξεις μονον θα σου γραψω

   === σουδινω συγχαρητηρια δια τα γραφομενά σου ===

 4. avatar dk.

  Μα γιατί να μιλάμε μόνο για την γερμανική νεολαία ? Μήπως οι νέοι στην Ρωσία ξέρουν για τα εγκλήματα των παππούδων τους ??? Μήπως ξέρουν, και πώς οι Ρωσία ήταν ο πρωτοσύμμαχος του Χίτλερ και ότι δημιουργούσαν το Β\' Παγκόσμιο με προ συνεννόηση ? Μήπως ξέρουν, πως η Ρωσία επιτέθηκε σε 5 χώρες και ήταν στο τελευταίο στάδιο προετοιμασίας να επιτεθεί και την Γερμανία, και μόλις την πρόλαβε ο Χίτλερ ?

 5. avatar Βοραξ

  Μήπως να διδάσκατε την πρόσφατη ιστορία σας στο σχολείο τότε; Και να εξηγείτε στους νέους σας ότι το τείχος του αίσχους ήταν απόρροια του δικού σας αίσχους...

 6. avatar Κεμαλιστες και Ναζι κατεστρεψαν των Ελληνισμο μας.

  Ενω στην Ελλαδα οι νεοι ξερουν οτι οι δολοφονοι Γερμανοι ΝΑζΙ ειναι σαν τους δολοφονους Τουρκους ΚΕΜΑΛΙΣΤΕΣ ???? Αμορφωτοι εναι δυστυχως, και ο αμορφωτος χειριζεται ευκολα.

 7. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Ο Κόκκινου Στρατού απελευθερώνει το Αουσβιτς
  27/1/1945. Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Αουσβιτς των κρεματορίων. 6.000.000 άνθρωποι θύματα του πιο στυγερού εγκλήματος στην ιστορία. 27 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Διαρκής υπόμνηση τι σημαίνει ναζισμός και φασισμός.
  Ως γνωστόν, το στρατόπεδο του Αουσβιτς από τη ναζιστική κατοχή το απελευθέρωσε ο Κόκκινος Στρατός, στην επιχείρησης της
  Πολωνίας, προελαύνοντας προς το Βερολίνο, δίνοντας πάνω από 600 χιλιάδες θύματα Σοβιετικούς στρατιώτες. ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/01/blog-post_83.html

  1. avatar dk.

   (1) 1,1 εκατομμύριο, όχι 6.
   (2) Οι ΕΣΣΔ ήδη ήταν μια από της δύο χώρες που ξεκίνησαν το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ακόμα και συμμαχικές ! ! ! ! ! Δες τα !
   Joint Soviet-Nazi military parade in Poland. The history of Russian aggression.
   https://www.youtube.com/watch?v=9IFmBQS8FDc
   (3) Η ναζιστική Γερμανία και η Ρωσία δεν συνεργαζόταν στην εξόντωση Εβραίων, συνεργαζόταν όμως και πολύ στενά στην εξόντωση Πολωνών ! ! ! - και το στρατόπεδο Auschwitz ακριβώς στην Πολωνία βρίσκεται.
   (4) Έως το Ιούνιο 1941 (δηλαδή μέχρι το πόλεμο μεταξύ τους) οι Ρώσοι ήταν πιο σκληρή - εγκληματίες-κατακτητές από τους Γερμανούς - το διαμαρτυρούν όλα τα νούμερα !

 8. avatar Ακροδεξιά – φασισμός, ένα τσιγάρο δρόμος

  Δυστυχώς και στην Ελλάδα συμβαίνει το ίδιο!
  Το γεγονός ότι στην ηγεσία της ΝΔ είναι φίλα προσκείμενοι στο φασισμό, είναι εξόχως ανησυχητικό!

 9. avatar Αδελφοί Γκριμμ

  Ούτε για τον Χανς και την Γκρέτελ δεν ξέρουν οι άσχετοι.

 10. avatar Takis_0731

  Που να δεις των Ελλήνων την άγνοια για τον ναζισμο!

  1. avatar Mpamphs2

   Που να δεις την άγνοια για το κουμουνισμό...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει