Την πρόθεσή του να μην υπηρετήσει και τρίτη θητεία στο κοινοβούλιο της Βραζιλίας γνωστοποίησε ο μοναδικός ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής της χώρας, ο οποίος έφυγε από τη Βραζιλία εξαιτίας των αυξανόμενων απειλών κατά της ζωής του μετά την εκλογή του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

«Το να διατηρείς τη ζωή σου, που απειλείται, είναι και μια στρατηγική για να πολεμήσεις για καλύτερες ημέρες» έγραψε στο Twitter ο 44χρονος Ζαν Γουίλις, ο οποίος είναι μέλος του αριστερού Κόμματος Σοσιαλισμός και Ελευθερία (PSOL).

«Κάναμε πολλά πράγματα για το κοινό καλό. Και θα κάνουμε πολλά περισσότερα όταν έλθουν καινούργιοι καιροί» πρόσθεσε ο βουλευτής, ενεργό μέλος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Παρότι το γραφείο Τύπου της Βουλής δήλωσε ότι ο Γουίλις δεν έχει επισήμως παραιτηθεί, το προσωπικό γραφείο του είπε στο AFP, όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι έχει αποφασίσει να παραιτηθεί και ότι θα παραμείνει εκτός της χώρας για κάποιο διάστημα, χωρίς να εξηγεί σε ποια χώρα θα ζήσει.

Προς το παρόν ταξιδεύει στην Ευρώπη και πρόθεσή του ήταν να βρει ένα μέρος για να κάνει το διδακτορικό του.

«Θεωρώ ότι αυτή η σημερινή πολιτική βία στη χώρα μας θα περάσει. Ίσως στο μέλλον να επιστρέψω σε αυτό. Υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι, για να πολεμήσει κάποιος για έναν σκοπό, που δεν είναι θεσμικοί» πρόσθεσε.

Στην ίδια συνέντευξή του, στην εφημερίδα Folha, δήλωσε ότι η εκλογή του Μπολσονάρου τον Οκτώβριο από μόνη της δεν προκάλεσε την απόφασή του, αλλά μάλλον «το επίπεδο της βίας το οποίο αυξήθηκε μετά την εκλογή του προέδρου», υπογραμμίζοντας έτσι την αύξηση των επιθέσεων εις βάρος μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Τον Νοέμβριο η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) ζήτησε από τη Βραζιλία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή και την προσωπική ακεραιότητα του Γουίλις και της οικογένειάς του.

Μιλώντας στην εφημερίδα δήλωσε αδύναμος καθώς το όνομά του «αμαυρώθηκε από ψέματα». Ο ίδιος κατήγγειλε ότι η βία στη Βραζιλία έχει αυξηθεί μετά την εκλογή του Μπολσονάρου και ότι ο ίδιος έχει στοχοποιηθεί από δυσφημιστικές εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Γουίλις έχει συγκρουστεί πολλές φορές στο Κογκρέσο με τον Μπολσονάρου. Στη διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών για την καθαίρεση της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ τον Απρίλιο του 2016, είχε φτύσει τον Μπολσονάρου στο πρόσωπο όταν ο τελευταίος αφιέρωσε την ψήφο του υπέρ της καθαίρεσης σε έναν βασανιστή της στρατιωτικής δικτατορίας της Βραζιλίας.

Ο Γουίλις είναι ένας από τους δέκα εκλεγμένους βουλευτές του PSOL και θα αντικατασταθεί από τον Ντέιβιντ Μιράντα, ο οποίος είναι επίσης ομοφυλόφιλος και παντρεμένος με τον βραβευμένο με Πούλιτζερ Αμερικανό δημοσιογράφο Γκλεν Γκρίνγουολντ.

Το κόμμα τους είναι εκείνο της δημοτικής συμβούλου του Ρίο ντε Τζανέιρο Μαριέλ Φράνκο, μιας 38χρονης ακτιβίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία κατήγγειλε τα εγκλήματα της στρατιωτικής αστυνομίας και δολοφονήθηκε. Η Φράνκο έπεσε νεκρή τον περασμένο Μάρτιο μαζί με τον οδηγό της σε μια υπόθεση που παραμένει άλυτη, αν και γίνεται λόγος για συμβόλαιο θανάτου.

Ο Γουίλις έγινε γνωστός όταν κέρδισε την βραζιλιάνικη εκδοχή του τηλεοπτικού ριάλιτι Big Brother. Όπως ο ίδιος εξηγεί, πήρε την απόφαση να εγκατασταθεί στο εξωτερικό μετά τις πληροφορίες ότι ο γιος του Μπολσονάρου Φλάβιο έχει προσλάβει συγγενείς πρώην αξιωματικού της αστυνομίας, ο οποίος θεωρείται ότι εμπλέκεται στην δολοφονία της Φράνκο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.