Ο Άαρον Γουές Μίτσελ, ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, θα αποχωρήσει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον επόμενο μήνα, σε μια περίοδο που, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Washington Post, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραμένει δεσμευμένος στις ιστορικές συμμαχίες της Ουάσινγκτον.

Στην επιστολή παραίτησής του, με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου, ο Μίτσελ επικαλείται προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους. Επισημαίνει ότι θεωρεί ότι έχει επιτύχει τους στόχους που είχαν τεθεί και θα παραμείνει στη θέση του,ως υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές και τις ευρασιατικές υποθέσεις, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

«Καθώς η κυβέρνηση συμπληρώνει το δεύτερο έτος της, αισθάνομαι ότι έχω ολοκληρώσει αυτά που ανέλαβα να κάνω όταν μου ανατέθηκε αυτή τη θέση», γράφει ο 41χρονος διπλωμάτης, αναφέροντας την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής και ότι βοήθησε τον Μάικ Πομπέο να αναλάβει τα καθήκοντά του μετά την απόλυση του Ρεξ Τίλερσον, τον περασμένο Μάρτιο, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφέρει επίσης ότι θέλει να έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο για την οικογένειά του.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε, ο Μίτσελ τόνισε ότι δεν παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ και, αντιθέτως, έπλεξε το εγκώμιο του Πομπέο. «Αλλά αισθάνομαι ότι έκανα αυτά που είχα έρθει να κάνω. Τα παιδιά μου ζητούν περισσότερο χρόνο αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε. «Έχω δύο σημαντικούς λόγους για να το κάνω αυτό. Ο ένας λέγεται Γουέσλι, η άλλη λέγεται Σαρλότ», χαριτολόγησε.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Πομπέο χαιρέτισε τον Μίτσελ και την «εξαιρετική δουλειά» που έκανε ως υφυπουργός Εξωτερικών. «Εύχομαι στον ίδιο και τη σύζυγό του, Ελίζαμπεθ, η οποία είναι και αυτή μια αφοσιωμένη δημόσια υπάλληλος, πολλή ευτυχία μαζί με τα δυο μικρά παιδιά τους», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Παλαντίνο, έγραψε: «Ο υφυπουργός Α. Γουες Μίτσελ υπήρξε πολύτιμος και αποτελεσματικός ηγέτης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και καλός φίλος για τους συμμάχους και τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Τον ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες του και ευχόμαστε τα καλύτερα στον ίδιο και την οικογένειά του».