Αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές συστήνει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, «ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση» στη Λωρίδα της Γάζας όπου, σύμφωνα με τη Χαμάς, τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι έχουν χάσει σήμερα τη ζωή τους και περίπου 30 έχουν τραυματιστεί από περισσότερες από 20 ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

«Έχουμε ενημερωθεί για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τον θάνατο του Άχμεντ αλ Τζααμπάρι», επικεφαλής των της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, που σκοτώθηκε από μία από τις επιδρομές, αναφέρει το Φόρεϊν Όφις στον λογαριασμό του στο twitter.

«Συνεχίζουμε να καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση που δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Άβιταλ Λίμποβιτς δήλωσε ότι «η εξόντωση» του αλ Τζααμπάρι αποτελεί την αρχή μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον ένοπλων ομάδων στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ, ο σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φάισαλ Μέκνταντ εκτίμησε σήμερα ότι στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα πρέπει να επικεντρωθεί στη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, που είναι το «πραγματικό πρόβλημα στην περιοχή».

«Ελπίζουμε ότι στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του ο πρόεδρος Ομπάμα θα δώσει περισσότερη προσοχή στο πραγματικό πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, που επηρεάζει επίσης και τον αμερικανικό λαό, δηλαδή το παλαιστινιακό ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο Μέκνταντ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο σύρος υπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι ελπίζει πως ο Ομπάμα θα «συνεργαστεί μαζί μας γιατί όλοι επιθυμούμε να βρεθεί μια δίκαιη λύση στα προβλήματα (της περιοχής) με την αποχώρηση των Ισραηλινών από τα συριακά, τα λιβανικά και τα παλαιστινιακά εδάφη».

Αποχή από κλιμάκωση της βίας ζητά το Παρίσι

Η Γαλλία που είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να «απέχουν από κάθε κλιμάκωση της βίας», ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας που έγιναν σε αντίποινα για τις ρίψεις ρουκετών από τους Παλαιστίνιους.

«Η Γαλλία ανησυχεί ιδιαίτερα για την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα και το νότιο Ισραήλ”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών. “Καλεί τα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας, της οποίας το τίμημα θα πληρώσουν αναπόφευκτα ο ισραηλινός και ο παλαιστινιακός άμαχος πληθυσμός».