Συγχαρητήρια για την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ εξέφρασε στον Μπαράκ Ομπάμα ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ο οποίος ευχήθηκε οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια.

«Ο πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία οι σχέσεις μεταξύ του Πακιστάν και των ΗΠΑ να συνεχίσουν να αναπτύσσονται στη διάρκεια της νέας θητείας του προέδρου Ομπάμα και είναι πεπεισμένος ότι οι δύο χώρες θα διευρύνουν τις διμερείς σχέσεις τους στη βάση του σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στο Πακιστάν ο Ομπάμα θεωρείται ο αμερικανός πρόεδρος που διέταξε τη στρατιωτική επιδρομή κατά του Οσάμα μπιν Λάντεν το Μάιο του 2011, και που κλιμάκωσε την εκστρατεία με μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη κατά της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στις βορειοδυτικές περιοχές όπου ζουν φυλές. Τα πυρά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τα θύματα που προκαλούν μεταξύ των πολιτών αμαύρωσε την εικόνα των ΗΠΑ στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δημοσιοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι, το 49% των Πακιστανών θεωρεί μακράν τις ΗΠΑ «την πλέον εχθρική χώρα», ενώ ακολουθεί η Ινδία, ο ιστορικός εχθρός, με 24%. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση για το BBC, το Πακιστάν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου ο ρεπουμπλικάνος Ρόμνεϊ είναι πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο Ομπάμα.

Στο Αφγανιστάν ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα για την επανεκλογή του στο Λευκό Οίκο και εξέφρασε την επιθυμία για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων της Καμπούλ και της Ουάσινγκτον που διεξάγουν έναν πόλεμο κατά της εξέγερσης των Ταλιμπάν.

«Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν επιθυμεί η επανεκλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να επιτρέψει την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ στη βάση των συμφερόντων των δύο χωρών», είπε ο εκπρόσωπός του Αϊμάλ Φάιζι.

Οι ΗΠΑ έχουν ακόμη 68.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν που πολεμούν μαζί με τις αφγανικές δυνάμεις τους Ταλιμπάν. Μετά την αποστολή αυτή των μάχιμων στρατευμάτων, στα τέλη του 2014, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εκπαιδεύουν τις αφγανικές δυνάμεις οι οποίες στο εξής θα πολεμούν μόνες τους τους αντάρτες.

«Οι Αμερικανοί έκαναν μεγάλες θυσίες, συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στο Αφγανιστάν», δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Καμπούλ Τζέιμς Κάνιγχαμ τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα σεβαστεί τη στρατηγική συνεργασία που υπέγραψε με τις αφγανικές αρχές η οποία και θα διέπει τις σχέσεις των δύο χωρών μετά το 2014.

Η συμφωνία αυτή παραλείπει ωστόσο δύο κρίσιμα θέματα: το νομικό καθεστώς των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν το 2014 και η διατήρηση μακροπρόθεσμα των αμερικανικών βάσεων στη χώρα.