Δημόσια έκκληση για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό απηύθυνε με χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι είναι τα στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου που απαιτούν την κατασκευή ενός τέτοιου φυσικού εμποδίου, ενώ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για την συνεχιζόμενη μερική διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Όπως σχολιάζει το Politico, ο ίδιος δεν εξήγγειλε την επιβολή μιας κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης, η οποία θα του επέτρεπε να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους, παρακάμπτοντας το Κογκρέσο, ενώ θα ενεργοποιούσε και μια δύσκολη δικαστική διαμάχη.

Από την άλλη μεριά, στο μεγαλύτερο μέρος του διαγγέλματος του, ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στους παράνομους μετανάστες για πολλά από τα δεινά που ταλαιπωρούν την αμερικανική κοινωνία. Μεταξύ αυτών, ο εθισμός στις οπιώδεις ουσίες, αλλά και η εγκληματικότητα, ενώ οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν πολλές φορές καταρριφθεί.

«Πρόκειται για μία ανθρωπιστική κρίση. Μία κρίση καρδιάς και μία κρίση ψυχής», ανέφερε ο Τραμπ σε ένα σπάνιο τηλεοπτικό διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο. Ο ίδιος το ξεκίνησε, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ υποφέρουν από μία ανθρωπιστική κρίση και μία κρίση ασφάλειας στα σύνορα, ενώ παρότρυνε το Κογκρέσο να εγκρίνει τη δαπάνη δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός χαλύβδινου φράχτη, τον οποίο και χαρακτήρισε ως «αποφασιστικής σημασίας».

«Στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης στην συνοριακή ασφάλεια, οι επαγγελματίες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, έχουν αιτηθεί το ποσό των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα φυσικό εμπόδιο», πρόσθεσε ο Τραμπ, παρά το γεγονός ότι η πρόταση για την κατασκευή του τείχους αποτελεί μία κομβική προεκλογική του υπόσχεση, την οποία και πασχίζει να υλοποιήσει.

Παράλληλα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του, ως κάποιον που επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας, απορρίπτοντας την ευθύνη στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι έχουν αρνηθεί να εγκρίνουν την χρηματοδότηση της δαπάνης για την κατασκευή του τείχους.

«Μετά από αίτημα των Δημοκρατικών θα είναι ένας ατσάλινος φράχτης κι όχι ένα τσιμεντένιο τείχος», πρόσθεσε.

«Ανήθικο οι πολιτικοί να μην κάνουν τίποτα»

Ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να προωθεί την πρότασή του για την κατασκευή του τείχους και τη διάθεση κονδυλίου 5,7 δισ. δολαρίων, ενώ οι Δημοκρατικοί -συμπεριλαμβανομένης και της πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι- χαρακτηρίζουν την πρόταση αυτή, ως «ανήθικη».

Το πολιτικό αδιέξοδο, που προκλήθηκε από τη στάση των δύο κομμάτων, έχει προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες -σε χρονική διάρκεια- μερική διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην αμερικανική ιστορία.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, στη διάρκεια του διαγγέλματος του, δεν άφησε αναπάντητη την κριτική που δέχεται. «Μερικοί αφήνουν να εννοηθεί ότι ο φράχτης είναι ανήθικος. Τότε, γιατί οι πλούσιοι πολιτικοί χτίζουν τοίχους, φράχτες και πύλες γύρω από τα σπίτια τους;«, αναρωτήθηκε.

Και συνέχισε: «Το μόνο πράγμα που είναι ανήθικο, είναι οι πολιτικοί να μην κάνουν τίποτα και να συνεχίζουν να επιτρέπουν αθώους ανθρώπους να γίνονται θύματα με τρομερό τρόπο».

Ο Τράμπ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος στο τέλος του διαγγέλματος του κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς για τη συνέχιση της μερικής διακοπής λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί με μία συνάντηση 45 λεπτών», εάν συμφωνήσουν να αυξήσουν τη φυσική ασφάλεια στα σύνορα.

Κατά τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αλλάξει στάση στο ζήτημα, προσφέροντας την κατασκευή ενός ατσάλινου φράχτη, αντί της κατασκευής ενός τσιμεντένιου τείχους, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι θα επικαλεστεί μία κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να εξασφαλίσει τα κονδύλια που απαιτούνται για την κατασκευή του τείχους.

Ωστόσο, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει μία δικαστική διαμάχη, η οποία δεν θα τον έφερνε κοντύτερα στην κατασκευή του τείχους, παρά το γεγονός ότι θα του προσέφερε την κάλυψη της βάσης των ψηφοφόρων του.

«Να σταματήσει να κρατάει ομήρους τους Αμερικανούς»

Το πολιτικό διακύβευμα είναι μεγάλο, ενώ οι συνέπειες από την συνεχιζόμενη μερική διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών γίνονται καθημερινά αισθητές σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια. Προβλήματα προκαλούνται στην επιστροφή της φορολογίας, στις αεροπορικές συγκοινωνίες, αλλά και στην καταβολή της μισθοδοσίας περίπου 800.000 ομοσπονδιακών υπαλλήλων.

Τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος όσο και οι βασικοί του συνεργάτες περνούν στην αντεπίθεση, καθώς εκτός από το προεδρικό διάγγελμα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, πραγματοποιεί τηλεοπτικές εμφανίσεις, υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου, ενημερώνουν μέλη του Κογκρέσου, ενώ ο Τραμπ θα επισκεφτεί αύριο τη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο κινούνται γρήγορα, ώστε να ενισχύσουν το μήνυμα του προέδρου. Στη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης, στελέχη της διεύθυνσης επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, αμέσως μετά το χθεσινοβραδινό διάγγελμα σχολίαζαν θετικά σε πολιτικούς συμμάχους και υποστηρικτές του Τραμπ, την κριτική που άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος στους Δημοκρατικούς για την αρνητική τους στάση, στην πρόταση κατασκευής του συνοριακού τείχους.

Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, θέλησαν να παρουσιάσουν τη δική τους οπτική για την πορεία της κατάστασης και αφού απαίτησαν τον ίδιο χρόνο, η Πελόζι και ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, προσέφεραν έναν αντίλογο στο προεδρικό διάγγελμα του Τραμπ. Οι ίδιοι τον κατηγόρησαν ότι επενδύει στον φόβο, ενώ έδωσαν έμφαση στις εκκλήσεις που έχουν κάνει για τον τερματισμό της μερικής διακοπής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

«Ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να σταματήσει να κρατάει ομήρους τους Αμερικανούς, πρέπει να σταματήσει να κατασκευάζει μία κρίση και πρέπει η κυβέρνηση να λειτουργήσει ξανά», είπε χαρακτηριστικά η Πελόζι.

Από την πλευρά του, ο Σούμερ κάλεσε τον πρόεδρο Τραμπ να διαχωρίσει την μερική διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, από την συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την συνοριακή ασφάλεια. Παράλληλα, ζήτησε από εκείνον να υπογράψει τα νομοσχέδια που ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων για την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για να πλήττονται εκατομμύρια Αμερικανοί από μία διαφορά που υπάρχει σε ζητήματα πολιτικής», ανέφερε ο Σούμερ.

Η σύμβουλος επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο, Μερσέντες Σλαπ, δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί έκαναν ένα στρατηγικό λάθος, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα ως μια τεχνητή κρίση, σύμφωνα με μία πηγή που έλαβε γνώση για την χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη. Η ίδια υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί βρίσκονται «σε άρνηση» για την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις του προέδρου Τραμπ, προσφέρουν «λύσεις κοινής λογικής».

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Τύπου στον Λευκό Οίκο, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει επιδείξει «απίστευτη ηγεσία» στην προσπάθειά του να επιλύσει την κρίση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σχετικά με τον θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από το προεδρικό διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ δεν ήθελε ποτέ να εκφωνήσει μία προκαθορισμένη ομιλία, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Στη διάρκεια μιας συνάντησης με παρουσιαστές των ειδησεογραφικών δελτίων που μεταδίδονται σε ώρα αιχμής, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε έμφαση στην ικανότητα που έχει να μιλάει με τον δικό του τρόπο, όπως οι μη συμβατικές μέθοδοι που χρησιμοποίησε στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα (Rose Garden).

«Ο πρόεδρος πραγματικά δεν ήθελε να το κάνει», είπε ο ίδιος αξιωματούχος συμπληρώνοντας ότι οι σύμβουλοι που τον πίεσαν για το προεδρικό διάγγελμα «θα έπρεπε να αναλάβουν δράση» στην περίπτωση που ο πρόεδρος έδειχνε σημάδια εκνευρισμού με τη δημοσιογραφική κάλυψη ή με τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε το προεδρικό διάγγελμα.

Σύμφωνα με την άποψη του ίδιου πρώην αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, το σημαντικότερο πράγμα τώρα, είναι να περιμένουμε για να δούμε πως θα αντιδράσει ο Τραμπ και αν το προεδρικό διάγγελμα είχε απήχηση στις απόψεις των Δημοκρατικών σε πολιτείες που ελέγχονται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά και στις αντιδράσεις των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων.