Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποσχέθηκε σήμερα «αποφάσεις» από το Νοέμβριο «σε όλους τους τομείς της ανταγωνιστικότητας», συμπεριλαμβανομένου του κόστους της εργασίας, οι οποίες θα καθορίσουν το «μοίρασμα της τράπουλας» στην Γαλλία για το σύνολο της πενταετίας.

«Η συμφωνία αυτή που θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες μετά την έκθεση του Λουί Γκαλουά», και θα υποβληθεί στην κυβέρνηση στις 5 Νοεμβρίου, «θα είναι το μοίρασμα της τράπουλας για την πενταετία», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε μια σύνοδο με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς στο Παρίσι.

Αποφάσεις «θα ληφθούν από το Νοέμβριο σε όλους τους τομείς της ανταγωνιστικότητας», συμπεριλαμβανομένου του κόστους της εργασίας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ολάντ, «μια πολιτική ανταγωνιστικότητας προϋποθέτει μια μακροπρόθεσμη δράση, αλλά με ορατότητα για τους οικονομικούς φορείς», κυρίως τους επικεφαλής επιχειρήσεων, τους φορολογούμενους και τους επενδυτές. Υποσχέθηκε λοιπόν ότι όταν το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» του θα ανακοινωθεί, «ο καθένας θα ξέρει ακριβώς τι θα γίνει» για τα επόμενα πέντε χρόνια, στο όνομα της «σταθερότητας».

Από το 1990 πάντως, η γαλλική οικονομία βλέπει το μερίδιο της στην παγκόσμια αγορά να μειώνεται από 6,2% σε 3,6%.

Ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε σήμερα με τον Άνχελ Γκουρία (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ΟΟΣΑ), τον Τζιμ Γιονγκ Κιμ (Παγκόσμια Τράπεζα, ΠΤ), την Κριστίν Λαγκάρντ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΔΝΤ), τον Πασκάλ Λαμί (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ΠΟΕ) και τον Γκάι Ράιντερ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, ILO).

Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην Γαλλία, όμως αυτό το είδος της συνάντησης έχει γίνει πλέον ετήσια παράδοση στη Γερμανία, όπου η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αναμένεται να οργανώσει μια παρόμοια την Τρίτη στο Βερολίνο. Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει επίσης και εκείνος να έχει μια ετήσια συνάντηση αυτού του τύπου με τους επικεφαλής των μεγάλων διεθνών οργανισμών.