Δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούρκι Κατάινεν, ο άνθρωπος που τον πλησίασε τη Δευτέρα με ένα μαχαίρι, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Τούρκου.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα το απόγευμα, ο 27χρονος άνδρας, έσφιξε το χέρι του πρωθυπουργού σε μια δημόσια συγκέντρωση στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές.

Γονάτισε και στη συνέχεια «έβγαλε ένα μαχαίρι ψωμιού, που έστρεψε προς τον κ. Κατάινεν», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Η αιχμηρή άκρη του μαχαιριού στρεφόταν» προς το νεαρό άνδρα, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
«Την ίδια στιγμή», είπε στον αρχηγό της κυβέρνησης ότι «είχε έλθει για να προσποιηθεί ότι θα σκοτώσει τον πρωθυπουργό». Ο άνδρας αυτός κατά τη διάρκεια της ανάκρισης του, επέμεινε στη λέξη «προσποιηθεί». «Δεν συμπεριφέρθηκε με επιθετικό τρόπο», πρόσθεσε η αστυνομία.

«Με βάση τα στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας, ο άνθρωπος αυτός πράγματι δεν προσπάθησε να κάνει τίποτα με το μαχαίρι. Η συμπεριφορά του δεν αποτέλεσε κίνδυνο για τους άλλους», σημείωσε η ίδια πηγή.

Αμέσως συνελήφθη από τις υπηρεσίες ασφαλείας, και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Τούρκου (νοτιοδυτικά). Τελούσε ακόμη υπό κράτηση σήμερα το απόγευμα.

Αναφερόμενος σήμερα το πρωί στο περιστατικό ο κ. Κατάινεν είπε ότι δεν θα πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση τα θεμέλια της «πολύ ανοιχτής» φινλανδικής κοινωνίας.

Ο νόμος προβλέπει ότι ένας ύποπτος μπορεί να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι το μεσημέρι της τρίτης ημέρας μετά τη σύλληψή του. Η κράτηση μπορεί να παραταθεί εάν πρόκειται να έχει ακρόαση από δικαστή κατά την προετοιμασία της δίκης του. Ο νεαρός φέρεται ως ύποπτος για απειλή και κατοχή αντικειμένου που θα μπορούσε να τραυματίσει τρίτα πρόσωπα.