Τα δύο τρίτα των Ισλανδών τάχθηκαν το Σάββατο υπέρ των προτάσεων για αλλαγή του συντάγματος οι οποίες υποβλήθηκαν από μια επιτροπή πολιτών, σύμφωνα με τα αποτέλεσμα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος που οργανώθηκε για το θέμα αυτό και τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα από τη δημόσια τηλεόραση RUV.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σ συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφτασε στο 48,9% και το 66,3% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι επιθυμεί το μελλοντικό σύνταγμα της χώρας να βασίζεται στις προτάσεις που του παρουσιάστηκαν.

Οι προτάσεις για το νέο σύνταγμα υποβλήθηκαν από μια επιτροπή που αποτελείται από 25 απλούς πολίτες, οι οποίοι συμβουλεύτηκαν τους συμπατριώτες τους μέσω του Διαδικτύου.

Το Σάββατο, το 57,7% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της επίσημης θρησκείας του κράτους και το 82,5% δήλωσε ότι επιθυμούν οι φυσικοί πόροι της χώρας που δεν ανήκουν σε ιδιώτες να θεωρούνται δημόσιο αγαθό.

«Το αποτέλεσμα και η συμμετοχή με χαροποίησαν. Πίστευα ότι θα είναι μικρότερη (η συμμετοχή), οπότε πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο. Είναι μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατική διαδικασία», δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ.

Το σημερινό σύνταγμα της Ισλανδίας είχε υιοθετηθεί το 1944, μετά την ανεξαρτησία της χώρας από τη Δανία.