Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον «συνεχάρη» χθες την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, βλέποντας σε αυτήν την καθιέρωση μιας Ευρώπης «ενωμένης και ειρηνικής».

«Είναι αξιοσημείωτο το πώς η Ευρώπη του 21ου αιώνα είναι ενωμένη και ειρηνική, και αυτό δεν είναι καρπός μιας σύμπτωσης», δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, μαζί με τον Ιταλό ομόλογό της Τζούλιο Τέρτσι.

Το Νόμπελ Ειρήνης «ήρθε χάρη στη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση των ηγετών και των πολιτών σε όλη την Ευρώπη», τόνισε η Κλίντον.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση «μπορεί να δώσει δύναμη και πίστη» στις κυβερνήσεις και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ελπίζω ότι αυτή η σημαντική αναγνώριση θα δώσει νέα δύναμη και πίστη στις κυβερνήσεις και τους πολίτες των χωρών-μελών να επιδιώξουν σθεναρά τον στόχο μιας ενωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλληλέγγυας και ανοιχτής προς τον υπόλοιπο κόσμο, ξεπερνώντας τις οικονομικής φύσης σημερινές δυσκολίες μέσω της ενίσχυσης των κατάλληλων μέσων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.