Εκατοντάδες σιίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Μανάμα του Μπαχρέιν και οι αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να συγκεντρωθούν σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας έπειτα από έκκληση του Κινήματος της 14ης Φεβρουάριου και νεαρών σιιτών ακτιβιστών.

Κάποιοι φώναζαν «ο λαός θέλει την πτώση της κυβέρνησης» προτού τους απωθήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας που προχώρησαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σε συλλήψεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ανέφερε στον λογαριασμό του στο twiiter ότι «δολιοφθορείς» έριξαν βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας οι οποίες επενέβησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Μια άλλη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση του Ουέφακ, του κυριότερου σιιτικού κινήματος της αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια σε μια μεγάλη οδική αρτηρία στα δυτικά της πρωτεύουσας.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν πίσω από σημαίες του Μπαχρέιν και πανό που έγραφαν «Σταματήστε να χύνετε το αίμα μας», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι διαδηλώσεις είναι συχνές τις Παρασκευές στο Μπαχρέιν, που συνταράσσεται από πέρυσι από ένα κίνημα αμφισβήτησης στο οποίο παίρνουν μέρος κυρίως σιίτες που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού και ζητούν την ίδρυση συνταγματικής μοναρχίας στο βασίλειο αυτό που κυβερνάται εδώ και δεκαετίες από μια σουνιτική δυναστεία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του κινήματος.