Η κοινοβουλευτική επιτροπή Πολιτισμού, Επιστημών, Παιδείας και Μέσων Ενημέρωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εγκρίνοντας την έκθεση του Σουηδού βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Ματς Γιόχανσον, κάλεσε την Τουρκία, την Ρωσία, την Ουγγαρία και την Λευκορωσία να βελτιώσουν την νομοθεσία τους στην κατεύθυνση της πλήρους διασφάλισης της ελευθερίας του Τύπου.

Οι αρχές αυτών των χωρών, υπογραμμίζεται στην έκθεση, πρέπει να διερευνήσουν και να εντοπίσουν τους υπευθύνους των επιθέσεων βίας κατά δημοσιογράφων καθώς και τα «αφεντικά» τους.

Για τις εν λόγω χώρες η έκθεση, που πραγματοποιεί μία συνολική επισκόπηση της κατάστασης της ελευθερίας του Τύπου στις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνει ότι:

Στην Ρωσία οι αρχές θα πρέπει να θεσπίσουν κανόνες για την δικαστική εποπτεία και για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας στις περιπτώσεις όπου πραγματοποιήθηκαν πολιτικές δολοφονίες δημοσιογράφων και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην Τουρκία επιβάλλεται να καταργηθεί αμέσως το άρθρο 301του Ποινικού Κώδικα που, στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας, εφαρμόζεται εναντίον δημοσιογράφων και άλλων.

Σημάδι ότι υπάρχει «σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου στην Τουρκία» αποτελούν οι ποινικές έρευνες που διατάχθηκαν εναντίον των δημοσιογράφων οι οποίοι ασχολήθηκαν με την «συνωμοσία Εργκένεκον», τονίζεται στην έκθεση.

Στην Ουγγαρία πρέπει να σταματήσει η καταχρηστική χρήση των διατάξεων του Νόμου για τα ΜΜΕ που ψηφίστηκε το 2010 στο πλαίσιο των αλλαγών που ζήτησε, με δημόσια παρέμβαση του, τον Φεβρουάριο του 2011, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην Λευκορωσία, τέλος, πρέπει να διερευνηθούν τόσο η εξαφάνιση (το 2000) του δημοσιογράφου και φωτοειδησεογράφου Ντιμίτρι Ζαβάντσκι όσον και θάνατος του ιδρυτή της ιστοσελίδας «Χάρτα 97», Άλεχ Βγιαμπενίν.