Η ασφάλεια στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη ήταν «ανεπαρκής» κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της επίθεσης από την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένου και του πρεσβευτή, δήλωσε σε επιτροπή του Κογκρέσου αξιωματικός του αμερικανικού στρατού που ήταν επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας που μετέβη στη Λιβύη νωρίτερα φέτος.

«Η ασφάλεια στη Βεγγάζη ήταν ένας αγώνας και παρέμεινε αγώνας όλο το χρόνο που βρισκόμουν εκεί», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Άντριου Γουντ στην κατάθεσή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Η κατάσταση παρέμεινε αβέβαιη και εκθέσεις από κάποιους Λίβυους ανέφεραν ότι γινόταν χειρότερη. Η διπλωματική ασφάλεια παρέμεινε ανεπαρκής», τόνισε στην επιτροπή.

«Τον Απρίλιο υπήρχε μόνο ένας πράκτορας της αμερικανικής διπλωματικής (υπηρεσίας) ασφάλειας ο οποίος στάθμευε εκεί. Ο αξιωματικός της περιφερειακής ασφάλειας αγωνίστηκε για να αποκτήσει επιπλέον προσωπικό εκεί, αλλά δεν ήταν ποτέ σε θέση να επιτύχει τον αριθμό (των πρακτόρων ασφαλείας) με τον οποίο θα ένοιωθε άνετα».

Η κυβέρνηση Ομπάμα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, έχει δεχτεί σκληρή κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους της αντιπολίτευσης για το χειρισμό του επεισοδίου και για το ότι άργησε να το χαρακτηρίσει τρομοκρατική επίθεση. Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την επίθεση για να παρουσιάσει τον Ομπάμα ως αδύναμο στην εξωτερική πολιτική, κάτι το οποίο οι ψηφοφόροι του θεωρούν ως ένα από τα δυνατά στοιχεία του προέδρου.

Οι βουλευτές της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα υποστήριξαν σε επιστολή τους προς την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ότι τα αιτήματα των αμερικανών διπλωματών στη Λιβύη για περισσότερη ασφάλεια στο προξενείο στη Βεγγάζη είχαν επανειλημμένα απορριφθεί από αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον τις τελευταίες εβδομάδες πριν από την επίθεση.