Η ιταλική κυβέρνηση έπαψε τον δήμαρχο και όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Ρέτζιο Καλαμπρία, της μεγαλύτερης πόλης της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία, για να μην τεθεί το συμβούλιο υπό τον έλεγχο της Ντραγκέτα, της καλαβρέζικης μαφίας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Ο δήμαρχος Ντεμέτριο Αρένα και οι 30 δημοτικοί σύμβουλοι παύθηκαν έπειτα από απόφαση της υπουργού Εσωτερικών Άννα Μαρία Καντσελιέρι, η οποία διευκρίνισε ότι έλαβε την απόφαση αυτή «όχι επειδή έχει διεισδύσει η μαφία (στο δημοτικό συμβούλιο), αλλά επειδή έχει δεσμούς» με τη μαφία.

«Πρόκειται για μια προληπτική ενέργεια και όχι για τιμωρία. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, η οποία όμως ελήφθη έπειτα από ενδελεχή έρευνα», πρόσθεσε η Καντσελιέρι, η οποία υπογράμμισε ότι επιθυμεί «να αποκατασταθεί η νομιμότητα στη χώρα, γιατί χωρίς νομιμότητα δεν θα υπάρξει ανάπτυξη».

Η απόφαση ελήφθη όταν ελεγκτές από τη Ρώμη εντόπισαν ότι κάποιοι από τους δημοτικούς συμβούλους της Ρέτζιο Καλάμπρια έχουν σχέσεις με τη Ντραγκέτα.

Για τους επόμενους 18 μήνες, μέχρι δηλαδή τη διεξαγωγή νέων δημοτικών εκλογών, τη δημαρχεία της πόλης θα αναλάβει ένας επίτροπος που θα ορίσει η ιταλική κυβέρνηση.