Εντυπωσιακή αναβάθμιση των σχέσεων της Καμπέρας με το Πεκίνο επιδιώκει η αυστραλιανή κυβέρνηση. Στόχος της οι διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα να βρεθούν στο ίδιο επίπεδο με αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Ινδονησίας, γράφει σήμερα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «The Australian».

Ο αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Μπομπ Καρ είπε ότι ο επικεφαλής του υπουργείου του, Ντένις Ρίτσαρντσον, επισκέφθηκε το Πεκίνο μεταφέροντας τις αυστραλιανές προτάσεις. Μεταξύ άλλων, προτείνεται μια φορά τον χρόνο να γίνεται συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Αυστραλίας και του προέδρου της Κίνας για την εξέταση όλων των ζητημάτων που αφορούν τις δυο χώρες (εμπόριο, οικονομία, άμυνα), αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Καρ απέρριψε την κριτική κορυφαίων Αυστραλών επιχειρηματιών αλλά και πρώην πρωθυπουργών ότι «η Αυστραλία είναι πολύ κοντά στις ΗΠΑ και αυτό θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις με την Κίνα, την χώρα που εισάγει τα περισσότερα προϊόντα από την Αυστραλία». «Δεν έχουμε να κάνουμε επιλογή μεταξύ των δυο χωρών. Επιδιώκουμε να έχουμε άριστες σχέσεις και με τις δυο» είπε.