Σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ιράν θα νικήσει τη «συνωμοσία» εναντίον του νομίσματός του και της αγοράς χρυσού.

Ο Γολάμ Αλί Χαντάντ Αντέλ ανέφερε: «Το Ιράν ξεπερνά τον ψυχολογικό πόλεμο και τη συνωμοσία που έχει εξυφάνει ο εχθρός εναντίον του (ιρανικού) νομίσματος και της αγοράς χρυσού» και πρόσθεσε ότι οι «αλαζονικές δυνάμεις, με τον ωμό τους τρόπο, πιστεύουν ότι το κράτος του Ιράν είναι έτοιμο να εγκαταλείψει την ισλαμική επανάσταση μέσω της οικονομικής πίεσης, αλλά εμείς αποκαθιστούμε την οικονομική ισχύ του Ιράν».

Η αστυνομία την Τετάρτη συγκρούστηκε με διαδηλωτές και συνέλαβε ιδιοκτήτες ανταλλακτηρίων συναλλάγματος μέσα και γύρω από παζάρι της Τεχεράνης στη διάρκεια διαδηλώσεων που ξέσπασαν εξαιτίας της πτώσης της ισοτιμίας του ιρανικού ριάλ έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του αμερικανικού νομίσματος μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες.

Οι διαδηλωτές αποκαλούσαν τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προδότη καθώς τον κατηγορούν για την κακοδιαχείριση της οικονομίας, η οποία έχει επίσης πληγεί σημαντικά από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση και οι ΗΠΑ στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος. Προς το παρόν πάντως δεν έχουν υπάρξει δημόσιες επικρίσεις κατά του Χαμενεΐ.

Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ κάλεσε την ιρανική κυβέρνηση να εργαστεί ώστε να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

«Οι αρχές θα πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματα με κατανόηση. Η αντιμετώπιση του πόνου θα λύσει το πρόβλημα, όχι η απόδοση ευθυνών», δήλωσε μιλώντας μετά την προσευχή της Παρασκευής.