Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό θα παραμείνουν σε μεξικανικό έδαφος έως ότου η αίτησή τους εξεταστεί στις ΗΠΑ.

«Στους μετανάστες στα νότια σύνορα δεν θα τους επιτραπεί να εισέλθουν στις ΗΠΑ έως ότου οι αιτήσεις τους εγκριθούν ατομικά από τα δικαστήρια», ανέφερε ο Τραμπ.

«Όλοι θα παραμείνουν στο Μεξικό. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο κριθεί αναγκαίο, θα ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ τα νότια σύνορά μας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα η Washington Post τόνισε ότι η Ουάσιγκτον και η επερχόμενη μεξικανική κυβέρνηση κατέληξαν σε μια συμφωνία γνωστή ως «Παραμείνετε στο Μεξικό» που στοχεύει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, να υποχρεώσει τους αιτούντες άσυλο να παραμείνουν στο Μεξικό κατά τη διάρκεια της περιόδου που το αίτημά τους θα εξετάζεται στις ΗΠΑ.

«Προς το παρόν, καταλήξαμε σε μια συμφωνία για αυτήν την πολιτική “Παραμείνετε στο Μεξικό”, ανέφερε η Όλγα Σάντσεθ Κορδέρο, η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του εκλεγμένου προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, με δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters η Σάντσεθ απέκλεισε το ενδεχόμενο το Μεξικό να χαρακτηριστεί «ασφαλής τρίτη χώρα».