Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι σομαλοί πειρατές που είχαν καταλάβει το τάνκερ Panega από το Μάιο το άφησαν σήμερα ελεύθερο.

Το τάνκερ με το 15μελές πλήρωμά του είχε καταληφθεί από τους πειρατές στον Κόλπο του Άντεν στις 11 Μαΐου.

«Το πλοίο αφέθηκε ελεύθερο σήμερα το πρωί. Γνωρίζουμε ότι οι 15 ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους», δήλωσε η εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών Βεσέλα Τσέρνεβα.

Η εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το αν καταβλήθηκαν λύτρα στους πειρατές.

Στο μεταξύ αμερικανοί πεζοναύτες πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί έφοδο στο γερμανικό φορτηγό πλοίο Magellan Star, το οποίο είχε επίσης καταληφθεί από σομαλούς πειρατές, και απελευθέρωσαν το 11μελές πλήρωμά του, ανακοίνωσε αξιωματούχος του αμερικανικού ναυτικού.

«Σήμερα το πρωί 24 αμερικανοί πεζοναύτες επιβιβάστηκαν και πήραν τον έλεγχο του Magellan Star από τους πειρατές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πέμπτου Στόλου, πλωτάρχης Τζον Φέιτζ. «Ήταν μια πολύ επιτυχής αποστολή», πρόσθεσε, «όχι μόνο δε διακυβεύτηκε η ασφάλεια του πληρώματος, αλλά ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει ούτε ένας πυροβολισμός και ως εκ τούτου δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή απώλειες».

Το Magellan Star είχε εκπέμψει χθες, σήμα κινδύνου όταν δέχθηκε επίθεση από πειρατές ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας. Τα μέλη του πληρώματος είχαν καταφέρει να κλειδωθούν σε έναν ασφαλή θάλαμο του πλοίου προτού αυτό καταληφθεί από τους πειρατές.