Η Αυστραλία ενδέχεται να υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε ανήλικα παιδιά τα οποία κράτησε για μεγάλο διάστημα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αιτούντων άσυλο, προειδοποιούν κορυφαίοι νομικοί της χώρας.

Στην αρχή του χρόνου,  υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέτασε τις περιπτώσεις 28 ατόμων που ανήκαν στο πλήρωμα καραβιών που μετέφεραν λαθρομετανάστες, τα οποία ισχυρίζονται ότι ήταν ανήλικοι όταν συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Αποτέλεσμα, να αφεθούν ελεύθεροι 15 από τους έγκλειστους. Υπάρχουν, εντούτοις, άλλες 33 υποθέσεις της ίδιας κατηγορίας να εξεταστούν.

Ο δικηγόρος Μαρκ Πλάνκετ, ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπιση των ατόμων αυτών, λέει ότι η Ινδονησία μπορεί κάλλιστα να ερευνήσει το θέμα και να ζητήσει αποζημιώσεις που θα ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ενώ όπως σημειώνει, θα είναι μία υπόθεση ιδιαίτερα προσβλητική για την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, ορισμένοι από τους ανήλικους βρίσκονται σε φυλακές όπου βρίσκονται έγκλειστοι δολοφόνοι, παιδεραστές και μεγαλοαπατεώνες, μακριά από τις οικογένειές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εκπρόσωπος της υπουργού Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει τα πορίσματα της σχετικής έρευνας και θα απαντήσει σε εύθετο χρόνο.