Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον δεσμεύτηκε ότι πρόκειται να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, με στόχο το προξενείο στη Βεγγάζη, και ότι θα επιδιωχθεί ταυτοχρόνως να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τους φόνους του πρεσβευτή των Ην. Πολιτειών στη Λιβύη, αλλά και τριών υπεύθυνων για την ασφάλειά του.

«Απομένουν κάποια ερωτηματικά, τι ακριβώς συνέβη στη Βεγγάζη τη νύκτα εκείνη, προ τριών εβδομάδων, δεν θα εφησυχάσουμε εάν δεν βρούμε τις απαντήσεις, αν δεν εντοπίσουμε τους τρομοκράτες, που φόνευσαν συμπατριώτες μας”, υπογράμμισε στις ανωτέρω δηλώσεις της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Στις ίδιες δηλώσεις της η αξιωματούχος ανέφερε ότι «νοιώθει αγανακτισμένη» πληροφορούμενη ότι τα συριακά πυρά έπληξαν στόχο στο τουρκικό έδαφος σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους. Τέλος προϊδέασε ότι οι κυρώσεις κατά της Τεχεράνης ενδέχεται να καταστούν ηπιότερες, εάν η ιρανική ηγεσία «συνεργαστεί με ειλικρίνεια» με τους διαπραγματευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία) συν την Γερμανία, για το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Για τα συριακά πυρά
«θα έχω συνεργασία με τους Τούρκους φίλους μας, θα εξετάσω αργότερα σήμερα τηλεφωνικώς με τον Τούρκο ομόλογό μου, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.

Αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα, «η ιρανική κυβέρνηση πήρε αποφάσεις, Εμείς από την πλευρά μας υιοθετήσαμε κυρώσεις, αυτές με τη σειρά τους είχαν επίπτωση στο εσωτερικό του Ιράν. Μπορεί όμως οι κυρώσεις να χαλαρώσουν εάν η ιρανική κυβέρνηση συνεργαστεί τώρα, ειλικρινά, με τους διαπραγματευτές των Έξι ( ΗΠΑ,Κίνα,Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία)», τόνισε.