Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ότι η χώρα του αντιτίθεται σε μια ξένη στρατιωτική επέμβαση για να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και προτιμά μια συνολική, μέσω διαπραγματεύσεων διευθέτηση της κρίσης.

«Η Αίγυπτος είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις ειλικρινείς προσπάθειες που έχει καταβάλει για να τεθεί ένα τέλος στην καταστροφή στη Συρία, στο πλαίσιο ενός Αραβικού, περιφερειακού και διεθνούς πλαισίου», δήλωσε ο Μόρσι στην πρώτη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Αυτός που διατηρεί την ενότητα αυτού του αδελφικού κράτους, περιλαμβάνει όλες τις ομάδες του συριακού λαού, χωρίς φυλετικές ή θρησκευτικές διακρίσεις, και προστατεύει τη Συρία από τους κινδύνους μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης στην οποία είμαστε αντίθετοι», είπε ο Μόρσι, στην πρώτη του ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι δήλωνε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας «αραβικής δύναμης διατήρησης της ειρήνης» στη Συρία.

«Μια επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης από αραβικές χώρες, ναι, είναι κάτι που εξετάζουμε… θα πιέσουμε πραγματικά προς την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης, αλλά αν χρειαστεί, ναι, πρέπει να υπάρχει μια αραβική δύναμη επέμβασης για τη διατήρηση της ειρήνης», σημείωσε ο Μαρζούκι.

Ο Τυνήσιος πρόεδρος δήλωσε τα παραπάνω την επομένη της έκκλησης από το Κατάρ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για μια στρατιωτική επέμβαση των αραβικών χωρών στη Συρία για “να σταματήσει η αιματοχυσία”.