Υψηλόβαθμος κινέζος αξιωματούχος συνάντησε τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ, σε μια πρώτη επίσκεψη στο Αφγανιστάν κινεζικής πολιτικής προσωπικότητας τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών πριν από την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ το 2014, μετέδωσε σήμερα το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο Τζου Γιονγκάνγκ μετέβη στην Καμπούλ το Σάββατο για μια επίσκεψη τεσσάρων ωρών κατά την οποία συνάντησε τον πρόεδρο Καρζάι, διευκρίνισε το ειδησεογραφικό πρακτορείο προσθέτοντας ότι το ταξίδι δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας.

Ο Τζου που είναι ένατος στην ιεραρχία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, είναι υπεύθυνος ασφαλείας για το σύνολο της χώρας του.

Η τελευταία επίσημη επίσκεψη στο Αφγανιστάν υψηλόβαθμου κινέζου αξιωματούχου ήταν το 1966, με το ταξίδι του τότε προέδρου Λιου Σαοκί, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Το Πεκίνο ενίσχυσε τις διπλωματικές σχέσεις με την Καμπούλ τους τελευταίους μήνες, ενώ πλησιάζει η ημερομηνία –έως τα τέλη του 2014– της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Η μάχη επιρροής στο Αφγανιστάν το οποίο κατέχει σημαντική θέση σε αυτή την ασταθή περιοχή αναμένεται να ενταθεί τους προσεχείς μήνες και χώρες όπως η Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στη χώρα αυτή.

Η Κίνα έχει υπογράψει αρκετές συμφωνίες για να λάβει δικαιώματα εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας. Τα δύο κράτη μοιράζονται κοινή μεθόριο μήκους 76 χλμ., στη βορειοανατολική Κίνα.