Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλιαμ Μπερνς συμμετείχε μαζί με κορυφαίους Λίβυους αξιωματούχους, σε τελετή στην Τρίπολη της Λιβύης την Πέμπτη όπου τιμήθηκε η μνήμη του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, Κρίστοφερ Στίβενς και των άλλων τριών μελών του προσωπικού της πρεσβείας, που σκοτώθηκαν κατά την εισβολή ένοπλων στο προξενείο της Βεγγάζης.

Ο Μπερνς είπε ενώπιον των παρευρισκόμενων, μεταξύ των οποίων ήταν ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας και ο πρόεδρος του Εθνικού Κογκρέσου, ότι ο Κρίστοφερ Στίβενς «οραματίστηκε την υπόσχεση μιας ελεύθερης Λιβύης ακόμη και στις δυσκολότερες μέρες της επανάστασης στη Βεγγάζη, όταν πολλοί άλλοι δεν μπορούσαν να το κάνουν».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Λιβύης αλ-Αμπντουραχίμ Κέιμπ αποκάλεσε τον Στίβενς φίλο του λαού της Λιβύης.

«Η πράξη κατά την οποία έπεσε νεκρός δεν σχετίζεται με τους πολίτες της Βεγγάζης και της Λιβύης. Έγινε από μια ομάδα παρανόμων οι οποίοι θα τιμωρηθούν γι ‘αυτό» είπε ο αλ- Κέιμπ.

Ο Στίβενς και τα τρία μέλη του προσωπικού της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Λιβύη, σκοτώθηκαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, όταν ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, της ανατολικής Λιβύης, στις 11 Σεπτεμβρίου.