Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα και ο ομόλογός του, τού Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, είχαν  τηλεδιάσκεψη, όπου συζήτησαν τα μέτρα για την καταπολέμηση των επιθέσεων κατά του ΝΑΤΟ, από Αφγανούς που φορούν τη στολή του στρατού ή της αστυνομίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, «οι δύο ηγέτες συζήτησαν ένα φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για τον περιορισμό επιθέσεων στο εσωτερικό εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά και τη σημασία που έχει η αυτοσυγκράτηση και η μη βία», μετά τη βλάσφημη ταινία που έχει προκαλέσει την οργή στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του χρονοδιαγράμματος αποχώρησης από το Αφγανιστάν, παρέχοντας την πλήρη μεταβίβαση των ευθυνών ασφαλείας στις τοπικές δυνάμεις έως το τέλος του 2014.

«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι απολύτως αναγκαίο να συνεχιστεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στους Αφγανούς, μετά από μια δεκαετία πολέμου και ήρθε η ώρα να φτάσει το τέλος του πολέμου και να περάσει σταδιακά η ευθύνη για την ασφάλεια στους Αφγανούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι επιθέσεις κατά των στρατιωτών του ΝΑΤΟ από Αφγανούς που φορούν στρατιωτικές ή αστυνομικές στολές είναι ένα πολύ ενοχλητικό πρόβλημα.

«Έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των στρατιωτών από τέτοιου είδους επιθέσεις, αλλά αυτό δεν αλλάζει την αποστολή», είπε.

Νωρίτερα οι γερουσιαστές Τζόν Μακέιν, Λίντσεϊ Γκράχαμ και Τζο Λίμπερμαν, δήλωσαν ότι «η κατάσταση στην περιοχή είναι ανησυχητική ώστε προς το παρόν να δικαιολογεί την άμεση αναστολή αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων».

Περίπου 33.000 αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν από το τέλος του 2009, πρέπει να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα στο τέλος του μήνα, αφήνοντας πίσω τους 68.000 άνδρες οι οποίοι μαζί με τα περίπου 40.000 συμμαχικά στρατεύματα, θα εγκαταλείψουν τη χώρα στο τέλος του 2014.