Η ελευθερία της έκφρασης επιδεινώνεται ταχύτατα στο Βιετνάμ, όπου δημοσιογράφοι και μπλόγκερς υφίστανται την καταστολή και τον εκφοβισμό της κυβέρνησης, ανακοίνωσαν δύο οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων του Τύπου.

Η εκστρατεία καταστολής και εκφοβισμού άρχισε το 2009 και συνεχίζεται μετά τη συνέχιση το 2011 με μια δεύτερη πενταετή θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο του Νγκουγέν Ταν Ντουνγκ, σύμφωνα με την Αμερικανική Επιτροπή Προστασίας (CPJ) των Δημοσιογράφων και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF).

«Ενώ ο ρυθμός της οικονομίας επιβραδύνεται και οι πολιτικοί αγώνες εντείνονται, οι αρχές θεωρούν σαφώς ότι οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι και οι μπλόγκερς αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα της χώρας», δήλωσε σήμερα ο Σάουν Κρισπίν, εκπρόσωπος της CPJ στη νοτιοανατολική Ασία, δίνοντας στη δημοσιότητα την έκθεση.

Με πέντε δημοσιογράφους και 19 ιστολόγους κρατούμενους, το Βιετνάμ είναι «η τρίτη φυλακή του κόσμου για τους μπλόγκερς και τους διαφωνούντες στον κυβερνοχώρο μετά την Κίνα και το Ιράν», ανακοίνωσαν από την πλευρά τους την Τρίτη οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να επιβληθούν κυρώσεις σε τρία μπλογκς που ξεχώρισαν στην κάλυψη μεγάλων πολιτικο-οικονομικών σκανδάλων, για τις δυσφημιστικές δηλώσεις τους.

Το Βιετνάμ καταλαμβάνει την 172η θέση στις 179 στον τελευταίο κατάλογο των RSF για την ελευθερία της έκφρασης και είναι «μεταξύ των 12 κρατών που οι RSF χαρακτηρίζουν εχθρούς του ίντερνετ» για τη συστηματική χρήση της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.