Η δίκη του κινέζου αστυνόμου Ουάνγκ Λιτζούν, ο οποίος ήταν το «δεξί χέρι» του καθαιρεθέντος ηγέτη Μπο Σιλάι, άρχισε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον δικαστηρίου της Σενγκντού (νοτιοδυτική Κίνα), ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.

«Η δίκη του Ουάνγκ Λιτζούν άρχισε σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Ουάνγκ Γιουνκάι για τον πελάτη του, ο οποιος κατηγορείται για αυτομόληση, κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά, στο πλαίσιο αυτού του ηχηρού σκανδάλου που συγκλονίζει το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα.

Ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου είχε ανακοινώσει πως η δίκη θα άρχιζε αύριο, όμως άρχισε μια ημέρα νωρίτερα για λόγους που δεν διευκρινίσθηκαν. Στην Κίνα το κοινό που γίνεται δεκτό μέσα στις δικαστικές αίθουσες επιλέγεται προσεκτικά από τις αρχές.

Ο Ουάνγκ, ο οποίος διηύθυνε το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της Τσονγκτσίνγκ, ασκούσε επίσης τα καθήκοντα του αντιδημάρχου αυτής της πόλης – επαρχίας των 33 εκατ. κατοίκων.

Ως συνεργάτης του Μπο Σιλάι, ο οποίος ήταν τότε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσονγκτσίνγκ, είχε ηγηθεί μιας σκληρής μάχης κατά της διαφθοράς στην πόλη, μιας επιχείρησης που στιγματίσθηκε από σοβαρές κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ουάνγκ, ο οποίος περιέπεσε ξαφνικά στη δυσμένεια του μέντορά του, επιχείρησε να βρει καταφύγιο σ’ ένα αμερικανικό προξενείο στη Σενγκντού, κάτι που προκάλεσε τις πιο τρελές φήμες στο Ίντερνετ.

Στο προξενείο αυτό ο Ουάνγκ αποκάλυψε ορισμένα σοβαρά εγκλήματα που είχαν σημειωθεί στην Τσονγκτσίνγκ, μεταξύ των οποίων ο φόνος ενός Βρετανού που είχε διαπράξει η Γκου Καϊλάι, η ίδια η σύζυγος του Μπο Σιλάι. Η τελευταία καταδικάσθηκε τον περασμένο μήνα σε θανατική ποινή με αναστολή.

Η δίκη του πρώην αρχηγού της αστυνομίας προβλέπεται ότι θα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, όπως και η υπόθεση, η οποία έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κινεζική εξουσία.