Εξτρεμιστές ξένων χωρών κλιμακώνουν τις συγκρούσεις στη Συρία καθώς όλο και περισσότεροι συμμετέχουν στις μάχες, προειδοποίησε σήμερα η επιτροπή του ΟΗΕ που ερευνά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.

«Τέτοια στοιχεία τείνουν να ωθήσουν σε πιο ακραίες θέσεις τις αντικυβερνητικές δυνάμεις», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Πάουλο Πινιέιρο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη.

Όμως, το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ λαμβάνει και βοήθεια από το εξωτερικό. Για παράδειγμα, οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν παραδέχθηκαν για πρώτη φορά σήμερα ότι παρέχουν τέτοια βοήθεια.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna, ο αντιστράτηγος Μοχάμεντ Αλί Τζαφαρί, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης παραδέχθηκε ότι μέλη της δύναμης αυτής βρίσκονται στη Συρία και το Λίβανο, ωστόσο αρνήθηκε ότι παίρνουν μέρος στις μάχες.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Πινιέιρο δεν κατονόμασε τις χώρες προέλευσης των εξτρεμιστών. Τόνισε ότι κάποιοι πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών και άλλοι ανεξάρτητα.

Τον Αύγουστο, αντάρτες συνέλαβαν περίπου 20 Φρουρούς της Επανάστασης και ανήρτησαν βίντεο, το οποίο τους έδειχνε μαζί με τις ταυτότητές τους. Οι αντάρτες έχουν επίσης κατηγορήσει τη σύμμαχο του Ιράν Χεζμπολάχ ότι παρέχει βοήθεια το καθεστώς. Τεχεράνη και Χεζμπολάχ έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές.

Ο Πινιέιρο, σύμφωνα με τον οποίο έχει παρατηρηθεί επίσης κλιμάκωση της θρησκευτικής βίας στη Συρία, ανάμεσα στους σουνίτες μουσουλμάνους και τους αλαουίτες, υπογράμμισε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι πολιτοφυλακές-σύμμαχοί τους έχουν διαπράξει πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απ’ ό,τι οι αντάρτες.

Ο βραζιλιάνος εμπειρογνώμονας αναφέρθηκε στις χωρίς διάκριση καθημερινές επιθέσεις εναντίον πολιτών και στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σε ορισμένες περιοχές παγιδευμένοι πολίτες «με δυσκολία καταφέρνουν να επιβιώσουν».