Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής απείλησε σήμερα να συλλάβει τους ταραξίες στην περιοχή του Ράστενμπουργκ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, στην οποία βρίσκονται ορυχεία, την ώρα που οι εργαζόμενοι στο ορυχείο λευκόχρυσου της Μαρικάνα εμμένουν στις μισθολογικές τους διεκδικήσεις.

Η κυβέρνηση, η οποία ανησυχεί για τις οικονομικές επιπτώσεις, «έλαβε μέτρα για να εξασφαλίσει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Ραντέμπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Πράβιν Γκόρντχαν.

«Τα μέτρα αυτά είναι τα ακόλουθα: αυτοί που θα προχωρούν σε παράνομες συγκεντρώσεις, που θα φέρουν επικίνδυνα όπλα, που θα επιδίδονται σε προκλήσεις ή θα απειλούν με βία στις ενδιαφερόμενες ζώνες θα αντιμετωπίζονται όπως πρέπει», σημείωσε ο Ραντέμπε.

Οι εργατικές κινητοποιήσεις στον τομέα των μεταλλωρυχείων της Νότιας Αφρικής μπορεί να είναι “εξαιρετικά επιζήμιες” για την οικονομία της χώρας, δήλωσε παράλληλα ο Γκόρντχαν.

Τα σχόλιά του δείχνουν μια αλλαγή τόνου από τις δηλώσεις που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα, όταν σε ενημέρωση της κυβέρνησης και του ΔΝΤ σημείωσε ότι η βία είναι πιθανόν να μην επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη “σημαντικά”.
Νωρίτερα σήμερα οι απεργοί του ορυχείου λευκόχρυσου στη Μαρικάνα συγκεντρώθηκαν για να μάθουν τη μισθολογική πρόταση που έβαλε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο εργοδότης τους, ο βρετανικός όμιλος Lonmin, πέντε εβδομάδες μετά την έναρξη της κρίσης στο ορυχείο, που οδήγησε πρόσφατα στο θάνατο 45 ανθρώπων.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε καθώς απείχε πολύ από τις προσδοκίες των μεταλλωρύχων και από τα 12.500 ραντ μηνιαίως (1.200 ευρώ) που ζητούν από τις 10 Αυγούστου.

«O Lonmin δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους και για τους εργαζόμενους αυτή η πρόταση είναι προσβλητική», δήλωσε ο Μολίσι Φέλε, εκπρόσωπος των απεργών μεταλλωρύχων.

O Lonmin παρουσίασε χθες την πρότασή του έπειτα από έναν ένατο κύκλο διαπραγματεύσεων. Η αύξηση που προτείνει για τον κατώτερο μισθό των μεταλλωρύχων ανέρχεται σε 986 ραντ, με τα οποία θα ανέλθουν οι μηνιαίες απολαβές τους σε 5.500 ραντ (550 ευρώ).

«Οι εργαζόμενοι είναι ήρεμοι. Απλώς λένε ‘όχι, πηγαίνετε να πείτε σε αυτούς τους τύπους να βάλουν τα 12.500 ραντ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν δεν μπορούν, ευχαριστούμε αλλά δεν θέλουμε, αφήστε τον Lonmin να φτιάξει τις βαλίτσες του και να επιστρέψει στο Λονδίνο», δήλωσε ο Φέλε.

Νέες διαπραγματεύσεις άρχισαν σήμερα το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδος). Η κρίση αυτή έχει παραλύσει από τις αρχές Αυγούστου την παραγωγή στο ορυχείο της Μαρικάνα, από όπου ο βρετανικός όμιλος Lonmin εξορύσσει το 92% του λευκόχρυσου που πωλεί στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.