Σε χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη ενώ ακόμα βρίσκονταν μέσα στη μήτρα υποβλήθηκαν δύο έμβρυα στη Βρετανία. Το χειρουργείο έγινε μερικές εβδομάδες πριν γεννηθούν.

Οι επεμβάσεις, οι πρώτες αυτού του είδους στο Ηνωμένο Βασίλειο, έγιναν από ομάδα 30 γιατρών στο University College Hospital του Λονδίνου.

Τα έμβρυα είχαν δισχιδή ράχη, που σημαίνει πως η σπονδυλική τους στήλη δεν αναπτυσσόταν κανονικά αλλά χώριζε στα δύο, αποκτώντας ένα κενό.

Συνήθως η αντιμετώπισή της γίνεται μετά τη γέννα, ωστόσο όσο νωρίτερα γίνει η χειρουργική επέμβαση τόσο καλύτερα είναι για την υγεία του παιδιού μακροπρόθεσμα και για την κινητικότητά του.

Στη διάρκεια της επέμβασης των 90 λεπτών, που έγινε το καλοκαίρι, οι γιατροί άνοιξαν μία οπή στη μήτρα και ένωσαν τη σπονδυλική στήλη των εμβρύων.

Πρόκειται για μία επικίνδυνη διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, αλλά οι ερευνητές αναζητούν λιγότερο παρεμβατικές μεθόδους.

«Δίνουμε ηρεμιστικά στη μητέρα, για να χαλαρώσει, αλλά ο κίνδυνος παραμένει» δήλωσε η καθηγήτρια του UCL Anne David, η οποία επί τρία χρόνια εργαζόταν για να μπορεί να γίνει μία τέτοια επέμβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προηγουμένως, οι μητέρες έπρεπε να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, το Βέλγιο ή την Ελβετία, για να υποβληθούν στην επέμβαση αυτή.

«Είναι φανταστικό» σχολίασε η David στο BBC. «Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, μπορούν να έχουν την οικογένειά τους στο πλευρό τους, τα κόστη είναι μικρότερα, όλα καλύτερα».

Η επέμβαση θα μπορεί να γίνει μέσω του Κέντρου Προγεννητικής Φροντίδας στο νοσοκομείο Great Ormond Street Hospital και το UCL.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη πιλοτική επέμβαση στις ΗΠΑ. «Υπήρξαν παιδιά που μεγάλωσαν, έπειτα από επέμβαση όταν ήταν έμβρυα, τα βλέπεις να περπατούν και δεν θα περίμενες να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν δεν είχαν κάνει το χειρουργείο» κατέληξε η David.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.