Τέλος στην «άδικη», όπως τη χαρακτηρίζουν, ειδική φορολογική μεταχείριση προς τους πλούσιους ξένους, σκέφτονται να δώσουν οι εκλογείς του ελβετικού καντονίου της Βέρνης, καθώς στις 23 Σεπτεμβρίου θα ψηφίσουν με θέμα μια νέα νομοθεσία για «Δίκαιη και ισότιμη φορολόγηση για τις οικογένειες».

Η σοσιαλίστρια Ελβετίδα βουλευτής Μάργκρετ Κίνερ Νέλεν, σε δήλωσή της στην ελβετική εφημερίδα Λε Ματέν, την οποία επικαλείται η γαλλική κυριακάτικη Ζουρνάλ Ντι Ντιμάνς, αναφέρεται στο ζήτημα αυτό φέρνοντας ως παράδειγμα ότι «στο Γκστάαντ, βρίσκουμε δεκατρείς ελληνικές οικογένειες πολυεκατομυριούχων, που πληρώνουν εξευτελιστικούς φόρους. Είναι σκάνδαλο».

Βέβαια, πέρα από τους πλούσιους Έλληνες, στην Ελβετία βρίσκονται και πολλοί Γάλλοι, «φορολογικοί μετανάστες» όπως και ο ιδιαίτερα δημοφιλής για τους Γάλλους ροκ τραγουδιστής, Τζόνι Χαλιντέι.

Όπως οι Έλληνες, έτσι και ο Χαλιντέι μαζί με περίπου 200 άλλους πολυεκατομμυριούχους, έχουν βρει φορολογικό καταφύγιο στο καντόνι της Βέρνης, στο υψηλού επιπέδου χειμερινό θέρετρο Γκστάαντ και στα περίχωρά του, που προσφέρει στους ξένους, πολύ χαμηλό επίπεδο φορολογίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το θέμα με την ψηφοφορία στις 23 Σεπτεμβρίου, δεν άφησε αδιάφορο τον γαλλικό Τύπο που αναρωτιέται εάν «ο ελβετικός παράδεισος» θα λήξει προσεχώς για τον Τζ. Χαλιντέι.

Η Ελβετίδα βουλευτής, που έφερε σαν παράδειγμα την παρουσία των 13 ελληνικών οικογενειών υπογραμμίζει ότι «οι ξένοι κλέβουν, όχι μόνον το καντόνι της Βέρνης αλλά και την Ελβετική Συνομοσπονδία».

Σημειωτέον ότι το καντόνι της Ζυρίχης κατήργησε το ευνοϊκό αυτό για τους ξένους φορολογικό σύστημα το 2009, ενώ το καντόνι της Γενεύης αναμένεται ότι θα το καταργήσει έως το τέλος του έτους.