Την αντίθεσή του στην ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στη μελλοντική «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» που προβλέπεται να δημιουργηθεί στην επαρχία Ιντλίμπ, εξέφρασε ο συνασπισμός ομάδων Σύρων ανταρτών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, συμμάχου της Δαμασκού, και της Τουρκίας, συμμάχου των ανταρτών.

Το Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης, που σχηματίστηκε στις αρχές Αυγούστου έπειτα από προτροπή της Άγκυρας στην επαρχία Ιντλίμπ και σε περιοχές του γειτονικού Χαλεπιού, της Χάμα και της Λαττάκειας, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δέχθηκε θετικά τη συμφωνία, εκφράζοντας όμως κάποιες επιφυλάξεις.

«Συζητήσαμε επί μακρον με τον σύμμαχό μας την Τουρκία για τα στοιχεία της συμφωνίας, κυρίως ό,τι έχει να κάνει με τη ρωσική παρουσία στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη», επεσήμανε χθες Κυριακή το βράδυ ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Απελευθέρωσης, Νάζι Μουστάφα.

«Το συζητήσαμε και το Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης έχει μια ξεκάθαρη θέση: απορρίπτει» την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων, τόνισε ο συνασπισμός σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα έχει δεσμευθεί να μην συμβεί κάτι τέτοιο.

Η συμφωνία που υπεγράφη στις 17 Σεπτεμβρίου στο Σότσι από τους προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας προβλέπει επίσης την απόσυρση όλων των βαρέων όπλων των ανταρτών καθώς και των τζιχαντιστών από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Η ανακοίνωση του Εθνικού Μετώπου Απελευθέρωσης αντικατοπτρίζει για μια ακόμη φορά τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τη συμφωνία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει ότι μία από τις οργανώσεις του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, η Φαϊλάκ αλ Σαμ, είχε ξεκινήσει την απομάκρυνση των βαρέων όπλων της, μεταξύ των οποίων άρματα μάχης και κανόνια, από πολλές περιοχές της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.

Όμως, τόσο ο συνασπισμός όσο και η ίδια η οργάνωση διέψευσαν αυτή την πληροφορία μιλώντας στο AFP και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο μεταξύ, η τζιχαντιστική οργάνωση Χάγιατ Τάχριρ αλ Σαμ, υπό τον έλεγχο της οποίας είναι περισσότερη από τη μισή Ιντλίμπ, δεν έχει ακόμη δηλώσει αν θα συμμορφωθεί με τη συμφωνία, ενώ μια άλλη τζιχαντιστική οργάνωση, η Χούρας αλ Ντιν, που συνδέεται με την αλ Κάιντα, την έχει απορρίψει.