Σε 21 μόνο χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε ο μακελάρης της Νορβηγίας Άντερς Μπρέιβικ για τη δολοφονία 77 συνολικά ανθρώπων πέρσι το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, αυτή είναι η μέγιστη ποινή φυλάκισης που μπορεί να επιβληθεί. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο, σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας, ο χρόνος κράτησης να αυξηθεί ή να μειωθεί αναλόγως με τη διαγωγή που θα δείξει ο κρατούμενος.

Εάν δηλαδή ο Μπρέιβικ, δείξει καλή διαγωγή, τότε θα μπορούσε να αποφυλακιστεί ακόμη και σε δέκα χρόνια. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή στο πέρασμα του χρόνου κι ενώ παρακολουθείται από ψυχιάτρους εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνος για να απελευθερωθεί, τότε η κράτηση του δεν αποκλείεται να παραταθεί επ’ αόριστον.

Όπως υποστηρίζουν μάλιστα ειδικοί σε νομικά θέματα, το πιο πιθανό είναι ότι ο Μπρέιβικ θα περάσει όλη την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή.

Η ψυχική υγεία του Μπρέιβικ υπήρξε σπαζοκεφαλιά για τους ψυχίατρους, καθώς άλλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ψυχωτικός και πάσχει από «σχιζοφρενική παράνοια» και άλλοι ότι είναι αρκετά υγιής πνευματικά για να τιμωρηθεί ποινικά για τα εγκλήματά του.

Ο ίδιος ο Μπρέιβικ επέμενε ότι έπρεπε να κριθεί ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του, για τις οποίες πιστεύει πως ήταν «τρομερές, αλλά απαραίτητες», εκτιμώντας ότι η ιδεολογία του θα μπορούσε να δυσφημηθεί από μια ψυχική παθολογία.

Είχε, μάλιστα, δηλώσει πως δεν θα ασκούσε έφεση αν το δικαστήριο τον καταδίκαζε σε κάθειρξη. Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπρέιβικ σκότωσε οκτώ ανθρώπους σε μια βομβιστική επίθεση εναντίον της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια άλλους 69, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι, όταν άνοιξε πυρ σε μια θερινή κατασκήνωση της οργάνωσης νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.