Την οργή των κατοίκων στην πολιτεία Jalisco στο Μεξικό έχει προκαλέσει ένα τροχόσπιτο- ψυγείο, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί τουλάχιστον εκατό πτώματα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν χθες πως αναζητούν άλλο σημείο για να τοποθετήσουν το μακάβριο φορτίο, ενώ το τροχόσπιτο νοικιάστηκε για να τοποθετηθούν τα πτώματα επειδή τα νεκροτομεία στην πόλη Γκουανταλαχάρα ήταν γεμάτα.

«Έχουμε πολλά παιδιά σε αυτή τη γειτονιά, μπορεί να αρρωστήσουμε όλοι» δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

Όπως εξηγεί το BBC, η μεξικανική νομοθεσία δεν επιτρέπει την αποτέφρωση σορών όταν ο θάνατος συνδέεται με εγκλήματα.

Μετά το πρόσφατο ξέσπασμα βίας, οι τοπικές αρχές τόνισαν πως αναζητούν πιο μακροπρόθεσμη λύση για την τοποθέτηση των νεκρών.

«Δεν υπάρχουν άλλες θέσεις στα κοιμητήρια» εξήγησε ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, προσθέτοντας πως έχει βρεθεί μέρος όπου θα φυλαχθούν 800 σοροί.

Το τροχόσπιτο – ψυγείο είχε τοποθετηθεί προηγουμένως σε αποθήκη στα προάστια της Γκουανταλαχάρα, αλλά έπειτα από δύο εβδομάδες οι κάτοικοι άρχισαν να παραπονιούνται για δυσοσμία και για τις πολλές μύγες. Τότε μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο, σε άλλο προάστιο, αλλά και πάλι οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν.

Το Μεξικό έχει πληγεί από κύμα βίας τα τελευταία χρόνια.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε πόλεμο στο οργανωμένο έγκλημα.

Η πιο βίαιη χρονιά ήταν το 2017, με περισσότερους από 25.000 φόνους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

(φωτογραφία αρχείου)