Η συζήτηση για την Ουγγαρία, οι ανησυχίες και το πολιτικό διακύβευμα

Ευρωβουλευτές και Βίκτορ Όρμπαν αντιπαρατίθενται σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο


ΚΟΣΜΟΣ
11:32
11/09/2018
Η συζήτηση για την Ουγγαρία, οι ανησυχίες και το πολιτικό διακύβευμα
loading

Αμφίρροπο διαφαίνεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που θα γίνει αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο, με επίκεντρο το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εκκινήσει τη λεγόμενη διαδικασία του άρθρου 7 για να προλάβει την παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών στην Ουγγαρία.

Η συζήτηση θα γίνει σήμερα στο Στρασβούργο και αναμένεται να είναι σφοδρή.

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει χρήση του δικαιώματός του να αναλάβει πρωτοβουλία ως προς το θέμα. Η έναρξη της διαδικασίας που προβλέπεται από το άρθρο 7 της συνθήκης απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ενισχυμένη αυτή πλειοψηφία είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, 218 ευρωβουλευτές) μετρά στις τάξεις του το Fidesz, το κόμμα του Βίκτορ Ορμπάν (12 ευρωβουλευτές). Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συμμετέχουν κόμματα όπως η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, το κόμμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ , αλλά και το κόμμα της γαλλικής δεξιάς Les Republicains.

Οι ευρωβουλευτές καλούνται να πάρουν θέση επί απόφασης που ζητεί από το Συμβούλιο «να διαπιστώσει την ύπαρξη σαφούς κινδύνου κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε Ευρωπαϊκή Ένωση», στο πλαίσιο του άρθρου 7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εισήγηση της ευρωβουλευτή Τζούντιθ Σαργκεντίνι, από τις τάξεις των Πρασίνων, απαριθμεί τις «ανησυχίες» του Κοινοβουλίου, ως προς «την λειτουργία του συνταγματικού και εκλογικού συστήματος» ή ακόμη σειρά ατομικών ελευθεριών, καθώς και των δικαιωμάτων των προσφύγων.

«Υποστηρίζαμε πάντα ότι πρόκειται για κυνήγι μαγισσών», απάντησε ο Ζόλταν Κόβακς, εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Η ουγγρική κυβέρνηση έχει αναρτήσει 100σέλιδο ενημερωτικό δελτίο σε απάντηση της εισήγησης της Σαργκεντίνι.

Η διαδικασία του άρθρου 7 ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο 2017 κατά της Πολωνίας, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά της Ουγγαρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής προσφύγει σε σειρά διαδικασιών για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της: για μη τήρηση τους νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα του ασύλου, για τον νόμο που ποινικοποιεί την βοήθεια προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, τον νόμο για την χρηματοδότηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων και τον νόμο περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Βίκτορ Ορμπάν θα πάρει τον λόγο για μία φορά σήμερα το απόγευμα, πριν από την έναρξη της συζήτησης, έπειτα από την εισηγήτρια, το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Σκληρή αντιμεταναστευτική γραμμή, αυταρχικό στιλ, αντιευρωπαϊκές θέσεις, ο Βίκτορ Ορμπάν ενσαρκώνει το λαϊκιστικό κύμα που σαρώνει την Ευρώπη. Το ΕΛΚ, παράταξη της μετριοπαθούς δεξιάς, επικρίνεται συχνά για την αμφίσημη στάση του απέναντι στον Ορμπάν. «Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς το ΕΛΚ θα ψηφίσει, και ειδικότερα ο (πρόεδρος της ομάδας) Μάνφρεντ Βέμπερ», δήλωσε η αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Μαρί Ζοάο Ροντρίγκες. Ο Βέμπερ, που προέρχεται από την CDU της Μέρκελ, μόλις ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Standard, ο Μάνφρεντ Βέμπερ έδωσε την διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ευνοϊκή μεταχείριση του Βίκτορ Ορμπάν.

«Εάν ο Ορμπάν εμφανισθεί έτοιμος για συμβιβασμό και εξηγήσει πώς θέλει να επιλύσει το πρόβλημα, είμαστε έτοιμοι συζητήσουμε» είπε. Το ΕΛΚ θα αποφασίσει μετά την σημερινή συζήτηση εάν θα υπάρξει ενιαία ψήφος ή αν θα αφήσει την επιλογή στα μέλη του.

Το πολιτικό διακύβευμα της ψήφου είναι σημαντικό εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών. Στο τέλος του Αυγούστου, ο Βίκτορ Ορμπάν, έπειτα από συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, όρισε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «κύριο αντίπαλό» του στην Ευρώπη. Η δήλωση προκάλεσε την άμεση απάντηση του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν θα παραχωρήσει τίποτε στους εθνικιστές και σε αυτούς που υιοθετούν ρητορική μίσους».

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε άλλωστε την περασμένη βδομάδα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να αποσαφηνίσει τις θέσεις του. «Δεν μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα στο πλευρό της καγκελαρίου Μέρκελ και στο πλευρό του πρωθυπουργού Ορμπάν, αυτό είναι βέβαιο» είπε. Στις τάξεις των υπολοίπων ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι θέσεις είναι περισσότερος ξεκάθαρες. Άκρα δεξιά, εθνικιστές, μεταρρυθμιστές απορρίπτουν την πρόταση, ενώ σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι, Πράσινοι και ριζοσπαστική αριστερά την υποστηρίζουν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει