Τουλάχιστον έξι πυρκαγιές σαρώνουν δασικές εκτάσεις και χωράφια στην κεντρική Οκλαχόμα, όπως μεταδίδουν σήμερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ.

Οι φωτιές ξέσπασαν κοντά στην Σλότερβιλ χθες, όχι μακριά από την μητροπολιτική Οκλαχόμα Σίτι, στο κέντρο της πολιτείας.

Η ταχύτητα που εξαπλώθηκαν οι φωτιές αποδόθηκε εν μέρει στις εκρήξεις λόγω της υπερθέρμανσης των χυμών μέσα στους κορμούς των δέντρων. Η πολιτεία πλήττεται από καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να φθάνουν τους 44 βαθμούς Κελσίου, είπαν στελέχη των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ένας αξιωματούχος, ο Τζέρι Λότζκα, είπε στο δίκτυο ότι 25 σπίτια καταστράφηκαν, ενώ πρόσθεσε ότι εξαιτίας της ταχύτατης εξάπλωσης των μετώπων «είναι σχεδόν αδύνατο να συνεχιστεί η ακριβής καταμέτρηση».

Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και ο Ερυθρός Σταυρός δημιούργησε καταυλισμούς στο Σλότερβιλ, αναφέρει η εφημερίδα Oklahoman.

Αξιωματούχοι είπαν ότι οι πυροσβέστες δυσκολεύονται να φθάσουν στα μέτωπα διότι η περιοχή έχει πυκνή δασική βλάστηση. Οι κάτοικοι που μυρίζουν καπνό ή βλέπουν φωτιά να κινείται προς την κατεύθυνσή τους πρέπει να «μαζεύουν τα χαρτιά τους» όσο πιο γρήγορα μπορούν και να φεύγουν, προειδοποίησε ο Λότζκα. «Δεν υπάρχει τίποτε άλλο που θα μπορέσουν να κάνουν», πρόσθεσε.