Στη στρατηγική των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών του 2019, αναφέρεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, o Ιταλός φιλόσοφος και κεντροαριστερός, πρώην δήμαρχος της Βενετίας, Μάσιμο Κατσιάρι.

«Η πραγματική πρόκληση θα είναι οι επόμενες Ευρωεκλογές. Χρειάζεται μια προσπάθεια των προοδευτικών, για να παρουσιαστούν στις κάλπες ως ευρωπαϊστική, υπερεθνική δύναμη. Η ιταλική αριστερά πρέπει να συμμαχήσει με ηγέτες σαν τον Τσίπρα και τον Μακρόν, για να πάνε μαζί στις εκλογές, επιλέγοντας μια ονομασία που θα μπορούσε να μοιάζει με “Nέα Ευρώπη”», δηλώνει ο Κατσιάρι.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ιταλό φιλόσοφο, οι δυνάμεις αυτές πρέπει να παραδεχθούν ότι «η σημερινή Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη των λαών, αλλά ότι η Ευρώπη είναι αναγκαία», διότι «είναι το μόνο μας κτήμα». Σε ότι αφορά την ιταλική πραγματικότητα, εκτιμά ότι «αν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα κατέβει μόνο του στις Ευρωεκλογές, δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας».

Σύμφωνα με τον γνωστό Ιταλό φιλόσοφο, στα λάθη της προοδευτικής παράταξης συμπεριλαμβάνεται το ότι εκθείασε τον Τόνι Μπλερ, αλλά και το ότι αποδέχθηκε, ως έχει, τη νομισματική ένωση, διότι, σε τελική ανάλυση «οι σημερινές ανισότητες δεν εξαρτώνται από το ‘Αγιο Πνεύμα, αλλά από τη χρηματοοικονομική λογική της παγκοσμιοποίησης».

Ο πρώην δήμαρχος της Βενετίας πιστεύει, παράλληλα, ότι το ευρύ αριστερό και κεντροαριστερό μέτωπο, το οποίο προτείνει, «θα είναι η μόνη ευκαιρία για να κοντραριστούν ο Σαλβίνι και οι φίλοι του». Σε ότι αφορά, τέλος, τα κύρια προγραμματικά σημεία, ο Μάσσιμο Κατσιάρι υπογραμμίζει στη La Repubblica, ότι οι προοδευτικές δυνάμεις «πρέπει να βάλουν στο επίκεντρο της δράσης τους, τους μόνιμους εργαζόμενους, οι οποίοι μεταμορφώνονται σε νέο προλεταριάτο».