Το ποσοστό συμμετοχής των Ρουμάνων ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής για την αποπομπή του προέδρου της χώρας Τράιαν Μπασέσκου ανήλθε στο 46,24%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Από τους συμμετέχοντες στο δημοψήφισμα, το 87,52% τάχθηκε υπέρ της απομάκρυνσης του κ. Μπασέσκου και το 11,5% ψήφισε κατά της αποπομπής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, η συμμετοχή των ψηφοφόρων έπρεπε να είναι τουλάχιστον 50%. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 29ης Ιουλίου θα πρέπει να επικυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ρουμανίας Κριν Αντονέσκου είπε ότι το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι «ο Τράιαν Μπασέσκου αποπέμφθηκε», αλλά πρόσθεσε ότι αναμένει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την οποία θα σεβαστεί.

«Θα αναμένουμε την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Στην πραγματικότητα αποπέμφθηκε από εκείνους που τον ψήφισαν πρόεδρο, από μία πραγματική πλειοψηφία πολιτών με δικαίωμα ψήφου. Περίπου 5.2 εκ. πολίτες τον ψήφισαν και 7,5 εκατομμύρια πολίτες λένε ότι πρέπει να φύγει», τόνισε ο κ. Αντονέσκου σύμφωνα με την εφημερίδα «Gandul».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πρόσθεσε ακόμη ότι οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας έχουν να λάβουν μία δύσκολη απόφαση, καθώς κουβαλούν ένα τεράστιο φορτίο στους ώμους τους, επειδή δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των Ρουμάνων που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα απέστειλε δημόσιο μήνυμα, καλώντας όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην πολιτική διαμάχη που συνδέεται με την αποπομπή του προέδρου να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε πίεση προς το Συνταγματικό Δικαστήριο ή τους δικαστές τους.