Με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν οδήγησε την Αλ Κάιντα σε παρακμή, από την οποία δύσκολα θα ανακάμψει. Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις το 2011 ήταν οι λιγότερες που έχουν σημειωθεί από το 2005.

Χαρακτηρίζοντας το 2011 «χρονιά ορόσημο» η αμερικανική κυβέρνηση σημειώνει ότι πέρσι σκοτώθηκαν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα, όπως ο Ατίγια Αμπντ αλ-Ραχμάν -θεωρείται ότι ήταν δεύτερος στην ιεραρχία μετά το θάνατο του μπιν Λάντεν- και ο Ανουάρ αλ-Αουλάκι, ο επικεφαλής της οργάνωσης στην Υεμένη.

Στην έκθεση αυτή οι επιχειρήσεις για την εξόντωση κορυφαίων στελεχών της Αλ Κάιντα αποδίδονται στη βελτίωση της παγκόσμιας συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η οργάνωση και οι υποστηρικτές της επιδεικνύουν μεγάλη προσαρμοστικότητα. «Διαθέτουν ευκαμψία – διατηρούν την ικανότητα να οργανώσουν επιθέσεις- και επομένως συνιστούν διαρκή και σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλειά μας» τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μολονότι πέρσι δεν σημειώθηκε καμία τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, η έκθεση σημειώνει ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για «απειλές», όπως ήταν η αποτυχημένη απόπειρα ενός Νιγηριανού να ανατινάξει ένα αεροσκάφος τα Χριστούγεννα του 2009.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται και ένα παράρτημα που συντάχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας και δείχνει ότι ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων παγκοσμίως έπεσε στις 10.283 πέρσι από 11.641 το 2010. Συνολικά καταγράφηκαν 12.533 θύματα το 2011, από 13.193 το 2010.

Το υπουργείο πάντως διευκρινίζει ότι αν και η καρδιά της Αλ Κάιντα εξασθένισε, άλλες οργανώσεις κερδίζουν έδαφος, όπως η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου και η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία.